Unui copil ca să intre la cămin sau grădiniţă îi trebuie de la medicul de familie o adeverinţă medicală că este clinic sănătos, aviz pe care se trec şi rezultatele unor analize medicale.
Analize de 160 de lei. Setul de analize obligatorii pentru creşă sau grădiniţă cuprinde exudat nazal, exudat faringian, examen coprocultură şi examen coproparazitologic. La aceste documente, trebuie ataşat şi un aviz epidemiologic, obţinut de la medicul de familie. Dacă copilul este în primul an de grădiniţă îi trebuie şi lista cu vaccinările. Analizele sunt considerate investigaţii medicale la cerere şi se plătesc. În funcţie de laboratorul ales de părinţi, un set complet de analize poate costa între 90 şi 160 de lei. Dar şi adeverinţa se consideră serviciu la cerere, aşa că nu se află pe lista celor suportate din Fondul de Sănătate, deci este taxată între 5 şi 10 lei. Tot atâta se percepe şi pentru lista de vaccinuri.
Taxă pentru dozator sau teatru. Acesta este doar începutul. La grădiniţele cu program prelungit, unde, teoretic, se plăteşte doar mâncarea - între 8 şi 10 lei pe zi - copiii trebuie să aducă în fiecare lună consumabile: săpun lichid, un pachet de şerveţele de masă, un prosop de hârtie şi un sul de hârtie igienică. Se mai achită, la unele, servicii de pază -5 lei, apa plată la dozator - 4 lei, teatru (care vine o dată pe lună la grădiniţă) - 4 sau 5 lei şi, anual, fondul clasei, 80 sau 100 de lei ori chiar mai mult.. La început de an se achită 20 sau 30 de lei pentru jucării şi câte 120-150 de lei pentru rechizite şi materiale didactice. Cursurile opţionale (limbi străine, dans, balet, karate) costă şi ele 5-10 lei fiecare lunar, dar la început de an, când copiii se reînscriu - 50 de lei.