Sari la conținut

Roberto de Braşov, lăutarul care face carieră în Franţa (video)

Lăutarul este considerat un virtuoz al acordeonului şi este nelipsit la toate concertele multiculturale din Franţa.

Ion Faur le avea de mic cu acordeonul. Când a încercat să dea examen la Şcoala populară de arte din Braşov, la numai 13 ani, juriul i-a atras atenţia că nu mai are ce să înveţe în domeniu şi că mai bine s-ar înscrie direct într-un ansamblu muzical. Astfel a ajuns la ansamblul Doina, al uzinei de camioane Steagu Roşu. De-acolo, zeci de concerte, în România şi în străinate şi, treptat, a trecut la recitaluri solo. A cântat prin toată Europa, de la săli de muzică la restaurante.  
Când a ajuns, în anul 1994, în Franţa, Ion Faur avea asupra sa hainele şi un acordeon, instrument extrem de apreciat în Franţa. Faur a început să-şi câştige existenţa cântând prin metrourile pariziene. Nu era uşor. Tenul său închis de rrom îi crea greutăţi suplimentare. Astăzi este Roberto de Braşov şi nimic din ce este acum nu aminteşte de lăutarul de metrou din urmă cu şapte ani.
Cântat după ureche. A crescut în sânul comunităţii penticostale din Braşov. De mic s-a simţit atras de acordeon. Primele contacte cu acest instrument le-a avut la nunţile la care participa. Ca şi ceilalţi lăutari rromi, Ion a învăţat să cânte la acordeon după ureche. Virtuozitatea de care a dat dovadă a făcut să fie invitat la festivităţi şi ceremonii religioase în biserica penticostală. La un moment dat i s-a oferit şansa să plece în Occident. A decis să-şi încerce norocul în Franţa, ţară care a rămas tărâmul speranţei pentru muzicanţii ţigani.
Cu circul la drum. Primele note ale acordeonului lui Ion Faur s-au făcut auzite în metroul parizian şi pe la colţurile de străzi din capitala Franţei. Norocul i-a surâs când a fost descoperit de o trupă ţigănească de circ, "Romanes". A devenit Roberto de Braşov, omul din culise care acompania prestaţia circarilor. Lumea a devenit curioasă. Toţi vroiau să-l cunoască pe cel care făcea minuni cu acordeonul său. După o serie de emisiuni televizate, steaua lui Roberto de Braşov a început să strălucească. A semnat un contract de înregistrare pentru un album cu casa de discuri Al Sur. „Prima iubire Ò este albumul de debut al lăutarului din Braşov, apărut în anul 1997. Un an mai târziu a apărut pe piaţă un nou disc, „L’odeur du Vent” („Mireasma Vântului”).
Fără note. Şi-a înregistrat albumele în doar câteva ore. Portativul lipseşte din faţa lui Roberto de Braşov. Simte ceea ce cântă şi nu a avut niciodată nevoie de notele muzicale. La Ile-de-France, în apropierea Parisului, conduce un taraf multinaţional, cu ţigani adunaţi din toate colţurile Europei. Este nelipsit de pe afişele festivalurilor de muzică lăutărească şi din programul localurilor selecte care au incluse momente artistice. Un om necunoscut în ţara sa se bucură de recenzii deosebite din partea criticilor francezi, care-l consideră pe acest autodidact un talent înnăscut. Linia melodică şi armonia improvizaţiilor sale evită orice clişeu muzical.

Comentarii

Ultimă oră