Conform unui top naţional al proprietarilor de păduri, după suprafaţa deţinută, întocmit de www.sfin.ro, Primăria Braşov se clasează pe locul 4.
Două comune, înaintea Braşovului. Peste 3 milioane de hectare din suprafaţa forestieră a ţării noastre se află în proprietate privată, reprezentând aproape jumătate din pădurile României. Top 100 moşieri din România a fost întocmit de www.sfin.ro cu ajutorul datelor furnizate de Ministerul Mediului. Clasamentul arată şi care sunt instituţiile publice cu averi însemnate rezultate din aurul verde pe care îl administrează. În Top 100 se regăsesc mai multe comune şi oraşe din ţară care, pe baza unor documente istorice, au reuşit să intre în posesia pădurilor deţinute înainte de perioada comunistă. Braşovul este primul oraş din clasament, în faţa lui însă se mai află două comune: Telciu din judeţul Bistriţa-Năsăud şi Măguri Răcătău din judeţul Cluj.
14.602,1 hectare de pădure, în proprietatea Primăriei. Moşierul numărul 1 din România este SC Scolopax SRL, care deţine, oficial, 25.915,33 hectare de fond forestier. În realitate, Scolopax, care este deţinută, prin interpuşi, de Universitatea Harvard, deţine peste 35.000 de hectare de păduri. Pe locul 2 se află comuna Telciu, cu 17.705 hectare, urmată de comuna Măguri Răcătău, cu 16.044 de hectare. Administraţia locală a municipiului Braşov deţine şi ea în proprietate 14.602,1 hectare.
Biserica Ortodoxă poate urca pe primul loc. Regele Mihai I este al cincilea mare proprietar de pădure din România, reuşind, în urma unor procese prin care şi-a revendicat averea confiscată de comunişti, să intre în posesia a 14.392 hectare de pădure. Imediat după primii cinci proprietari, urmează moştenitorii familiei Sturdza şi Academia Română. Acţiunile în instanţă ale Bisericii Ortodoxe pot da peste cap acest top, având în vedere că revendică, prin intermediul Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei, 160.000 de hectare de fond forestier.
Ce valoare au pădurile. În România, pentru un hectar de pădure de molid se plătesc între 3.500 şi 5.000 de euro, pentru unul de amestec (fag cu răşinoase) se cer între 2.500 şi 3.200 de euro, pentru un hectar de fag se plătesc între 2.000 şi 2.500 de euro, iar pentru pădurea de stejar se achită între 3.000 şi 4.000 euro/hectar.
Regie care se ocupă de păduri. Regia KRONSTADT a fost înfiinţată în 2005, după ce în proprietatea Braşovului au început să intre terenuri împădurite, şi de pe suprafaţa oraşului, şi de pe cea a altor localităţi. 17.000 de hectare au fost recuperate în proprietate prin instanţă. Angajaţii regiei se ocupă de exploatare, tăiere, păşunat, replantare, cantoane şi cabane. Veniturile pentru anul în curs ale Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt au fost stabilite la peste 6,6 milioane de lei, banii urmând să provină în majoritate din activităţi de exploatare.