O cantitate redusă de mercur, pe care o şcoală din municipiul nostru o deţinea în scopul efectuării unor experimente de laborator, era cât pe ce să-i bage în bucluc pe reprezentanţii unităţii respective, întrucât substanţa periculoasă nu fusese declarată autorităţilor, aşa cum cere legea.
A fost o neglijenţă minoră, dar nu a fost nimeni în primejdie, după cum a ţinut să precizeze, ieri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Braşov, comisar-şef Liviu Naghi: „Situaţia s-a lămurit fără incidente. Se pare că unitatea respectivă deţinea substanţa pentru laborator, dar a uitat s-o declare autorităţilor. Nu a fost nimic grav".
Control de amploare. Mercurul a fost descoperit în timpul unei acţiuni iniţiate şi coordonate de poliţişti din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. Verificările au vizat mai multe instituţii publice şi private din Braşov, dar şi din alte nouă judeţe şi au durat aproape o lună.
La noi, singura neregulă descoperită a fost cea enunţată, conform sursei citate.
„S-a acordat o atenţie deosebită depistării situaţiilor de risc generate de condiţiile necorespunzătoare de depozitare, a legalităţii operaţiunilor cu substanţe periculoase toxice şi foarte toxice şi substanţelor expirate, care, potrivit legii, sunt încadrate în categoria deşeurilor periculoase, ţinând cont de pericolul pe care îl reprezintă accidentele ecologice", au precizat, la rândul lor, reprezentanţii Poliţiei Române.
La controale au participat inclusiv specialişti din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă şi de la Garda de Mediu.