Sari la conținut

Mastodontul de la Racoş va fi expus în premieră

Scheletul unui mastodont vechi de aproape 3 milioane de ani descoperit în 2008 la Racoş, în judeţul Covasna iese la lumină fiind expus pentru prima dată, după ce a fost dezgropat.
Aceste animale preistorice ajungeau la mărimi impresionabile, cântărind zeci de tone şi aici apare şi problema, având în vederea volumul rămăşiţelor, scheletul poate fi văzut de public doar parţial, din cauza lipsei de spaţiu cu care se confruntă Muzeul Depresiunii Baraolt, locul unde este depozitată uriaşa fosilă.
Mastodonţii din specia Anancus Arvernensis ne cutreierau meleagurile acum foarte mulţi ani. Coloşii au trăit în mai toată Europa în urmă cu 3 milioane de ani şi aveau în jur de 3 metri înălţime şi semănau foarte bine cu elefanţii din ziua de astăzi.
Scheletul mastodontului expus parţial în Muzeul din Baraolt este aproape intact şi a fost descoperit în iunie 2008 la cariera de exploatare a lignitului din Racoşul de Sus. Mai bine de 4 luni s-a chinuit o echipă de arheologi să scoată scheletul elefantului primitv din mină.
“Cum au excavat pământul şi lignitul, acolo au fost găsite aceste oase şi sunt chiar unice în lume fiindcă acest schelet din această specie de animal este cel mai complet din lume, cam în proporţie de 85%” a declarat Demeter Laszlo – istoric la Muzeul Depresiunii Baraolt
Oasele elefantului primitiv au fost studiate de profesorul Paul Codrea de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca dar şi de Dick Mol, un celebru paleozoolog olandez, supranumit „Sir Mammoth”.
Acesta a confirmat faptul că fosila din Racoşul de Sus este unică, prin prisma faptului că niciunde în lume nu s-a găsit un schelet din această specie la fel de bine conservat.
Paleozoologul olandez a măsurat oasele fosilei şi a stabilit astfel că acestea aparţin unui exemplar înalt de 2 metri şi 65 de centimetri şi  care avea o lungime de 6 metri şi jumătate cu colţi cu tot. Din cauza dimensiunii mari, potrivit conducerii muzeului, spaţiul de care dispun este prea mic şi nu permite expunerea integrală a scheletului.
O parte din fosilă a fost totuşi expusă într-o sală a muzeului, iar restul se află în faza de restaurare. Reprezentanţii muzeului speră să facă rost de bani pentru a putea amenaja o clădirea unde impresionantul schelet să fie pus în valoare, după reconstituire. S. F. VEZI AICI IMAGINI VIDEO CU SCHELETUL

Comentarii

Ultimă oră