Sari la conținut

Focul lui Sumedru va avea loc la Şirnea - vezi aici programul complet

Anul acesta sărbătoarea "Focul lui Sumedru" se va desfăşura în satul Şirnea şi va începe în 25 octombrie de la ora 15. În noaptea de 25/26 octombrie a fiecărui an, se desfăşoară în localităţile din Zona etnografică Bran, un ceremonial nocturn de înnoire a timpului calendaristic. În jurul unui imens rug funerar, aprins de tineri şi întreţinut cu lemne uscate, se adună întrega suflare a satului şi se strigă, în cor, formula consacrată „Hai la Focu lui Sumedru!”. Femeile împart covrigi, nuci, mere şi băutură. La plecare, participanţii iau cărbuni aprinşi cu care fertilizează grădinile şi livezile.
Sărbătoarea are de fapt o sorginte precreştină, iar focurile care se aprindeau erau pentru încălzirea spiritelor care apar pe pământ în aceată perioadă. Focul are rol protector, prin foc trecând tinerii şi copii care aruncă cu tăciuni aprinşi.
Sfântul Dumitru, celebrat în data de 26 octombrie, este o divinitate pastorală, protector al păstorilor. Este vorba de „focul viu” al ciobanilor români, care purifică îndeosebi păstorii şi turmele.

Evenimentele se vor desfăşura după următorul program:

- ora 15.00 la Muzeul „Nicolae Frunteş” – Legenda Branului, Tradiţii legate de Focul lui Sumedru, poiezie tematică;

- ora 16.00 Vecernie şi Litia Sf. Dumitru la biserica din Şirnea;

- ora 19.00 aprinderea focului;

- ora 21.00 Agapa Sf. Dimitrie.

Participă Ansamblul „Plaiurile Dumbrăviţei”.  
(A.M.)

Comentarii

Ultimă oră