Sari la conținut

Asociaţia Catharsis, în colaborare cu Consiliul Judeţean Braşov, a organizat vineri o dezbatere publică, prin intermediul căreia a tras un nou semnal de alarmă privind regimul adopţiilor naţionale şi internaţionale, dar a scos în evidenţă şi problemele copiilor instituţionalizaţi.

La eveniment au participat reprezentanţi ai ONG-urilor de profil, ai direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC) din Braşov şi Covasna, dar şi delegaţi ai unor formaţiuni politice, printre care şi deputatul PNL, Gheorghe Gabor, membru al Comisiei juridice din cadrul Camerei Deputaţilor.  


Străinii nu pot adopta. Preşedintele Asociaţiei Catharsis, Azota Popescu, a reamintit faptul că a depus la Camera Deputaţilor, cu sprijinul preşedintelui Comisiei pentru drepturile omului din cadrul acestei camere, Nicolae Păun, un proiect de lege ce permitea deblocarea adopţiilor internaţionale, interzise în urma Legea nr. 273 din 2004. "Între timp, în luna martie, Guvernul a depus la Senat propriul proiect privind regimul adopţiilor, prin care erau menţinute restricţiile impuse prin Legea nr. 273 din 2004. În 5 aprilie, membrii Comisiei pentru drepturile Omului din Senat au dat aviz favorabil proiectului Executivului. Senatorii au propus câteva amendamente, printre care şi extinderea sferei adopţiei care, deşi constituie un pas înainte, nu relaxează foarte mult legislaţia", a declarat Popescu. Mai exact ultimele modificări ale proiectului permite doar rudelor de gradul III să adopte copiii români şi să le mute domiciliul în străinătate. Practic, această măsură face ca cei mici să nu poată fi adoptaţi de străini.

Poveste de viaţă.  Asemănător este şi cazul unei fetiţe de 11 ani. O familie din Germania a vrut să o adopte, însă faptul că nu au reşedinţă în România şi nici nu sunt rude de gradul III i-a împiedicat să o ia acasă. De atunci, ea umblă dintr-un centru de plasament în altul, sperând să îşi găsească locul. La dezbaterea publică, fetiţa le-a vorbit deschis autorităţilor, despre situaţia ei, dar şi a altor copii care aşteaptă de ani de zile să aibă o familie şi i-a rugat să găsească o rezolvare pentru copiii defavorizaţi. Dacă ar fi să facă un pariu, autorităţile braşovene cred că redeschiderea adopţiilor internaţionale, în ţara noastră are mari şanse de reuşită.

Iniţiatorea. Preşedinta Asociaţiei Catharsis, Azota Popescu a susţinut anul trecut redeschiderea adopţiilor internaţionale, în faţa unei comisii din camera deputaţilor prezentând cele 85.000 de semnături dar şi petiţiile online privind dreptul la adopţie a copiilor abandonaţi.



n casele de copii nu suntem învăţaţi să ne descurcăm singuri, iar când părăsim aceste instituţii, mulţi dintre noi clacăm, deoarece contactul cu realitatea este şocant. Mulţi ajungem pe străzi, dependenţi de alte forme de protecţie socială sau chiar în închisori." a spus un tânăr instituţionalizat.

Comentarii

Ultimă oră