Eficiența energetică a clădirilor este un aspect foarte important pentru deținătorii de clădiri business, dar și pentru firmele care activează în cadrul acestora. O clădire eficientă din punct de vedere energetic este o clădire care generează costuri mai mici de întreținere și este mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Dar poate cel mai important argument pentru a asigura eficiența energetică a clădirilor este reprezentat de faptul că verificările și certificările periodice sunt obligatorii prin lege. Cu ajutorul acestui material vei putea înțelege mai bine de ce sunt necesare aceste verificări, cât de des se efectuează și cine le poate finaliza.
De ce se verifică și ajustează eficiența energetică a clădirilor din România
În România, clădirile în care își desfășoară activitatea companiile mari sunt considerate a fi consumatori importanți de energie și potențiali factori de poluare a mediului înconjurător. Pentru a proteja resursele naturale într-o manieră cât mai eficientă, dar și pentru a asigura eliminarea pierderilor nedorite pe cât de mult posibil, statul român a impus prin lege efectuarea de verificări periodice a situației clădirilor. Aceste verificări sunt efectuate de persoane fizice sau juridice autorizate în acest sens. Ele au ca rezultat un set de sfaturi și recomandări prin intermediul cărora clădirile sunt ajustate în așa fel încât să aibă nevoie de mai puțină energie pentru a putea susține activitatea companiilor.
Din punct de vedere al statului, marele câștig este cel referitor la diminuarea impactului nociv al activităților economice asupra mediului înconjurător. Un consum mai mic de resurse prin care se generează energie electrică sau termică va ajuta la protejarea naturii și la conservarea resurselor naturale. Din perspectiva deținătorilor de clădiri, avantajul efectuării de audit energetic în mod periodic și al implementării măsurilor recomandate de experți constă în faptul că se pot face economii uriașe din punct de vedere financiar. Pentru a putea profita la maximum de această oportunitate, companiile interesate de efectuarea auditului energetic trebuie să găsească acele firme autorizate care solicită un tarif rezonabil și garantează calitatea recomandărilor finale.
Tot firmelor care dețin clădirile le revine responsabilitatea de ai implementa cu brio setul de recomandări primite odată cu finalizarea auditului energetic. Deși poate suna complicat, procesul nu este deloc de așa natură. Pentru că, practic, firma de audit se ocupă de el de la cap la coadă.
Pe lângă raționamentul ce ține de avantajele oferite de un audit energetic, clădirile trebuie să mai beneficieze de un astfel de proces și din cauza obligației instituite prin lege. Mai exact, prin Legea 121/2014, companiile, cu excepția IMM-urilor, sunt obligate să efectueze o analiză a consumului de energie, o dată la patru ani.
Cine poate efectua un audit energetic?
Companiile care sunt obligate prin lege să efectueze un audit energetic o dată la patru ani au posibilitatea de a apela la firme care sunt autorizate și specializate în domeniu. Cu ajutorul unei astfel de firme, procesul va fi unul cât se poate de rapid și eficient. Asta pentru că experții săi se vor ocupa de toate formalitățile. Ei trebuie doar să fie contactați și să le fie oferite informațiile referitoare la consumul de energie din anii precedenți. În acest mod, vor putea analiza consumul mediu de energie și vor putea verifica în mod corespunzător și clădirea în sine pentru a găsi ariile ei care pot fi îmbunătățite. La finalul procesului de audit, se va întocmi un certificat necesar a fi depus pentru a se dovedi efectuarea auditului, dar și un dosar ce va conține recomandări esențiale pentru îmbunătățirea eficienței energetice. Apelând la o companie precum Elsaco, companiile vor obține un audit energetic efectuat în mod profesional, rapid și convenabil.