Drumul ruşinii DJ104 le distruge casele locuitorilor din Hoghiz. Oamenii au ajuns în pragul disperării şi nu mai suportă nici o promisiune din partea guvernanţilor.
Şoseaua, pe care trec zilnic sute de maşini de mare tonaj, nu a mai văzut asfalt din perioada comunistă.
În primăvară, oamenii din zonă au primit asigurări că drumul va fi reparat anul acesta prin Programul naţional de dezvoltare a infrastructurii, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi de cel al Mediului aflat în subordinea Elenei Udrea. A venit însă toamna, iar drumul arată în continuare mai rău ca o potecă părăsită, spun oamenii indignaţi.
Drumul ruşinii. Se cutremură pământul atât de tare încât pereţii multor case au început să se crape.
„Se vede cum s-a fisurat aici zidul, e din cauza trepidaţiilor! Drumul este groaznic, nu e o şosea pe care să treacă maşini de nu ştiu câte tone şi asta se întâmplă de o sută de ori pe zi! E drumul ruşinii”, ne-a spus revoltat un localnic. „Cu toată sinceritatea şi drumurile forestiere arată mai bine! E groaznic în ce condiţii stăm aici! Se ridică praful atât de mult... de nu ştiu câte ori pe zi se stropeşte strada cu apă să nu se mai ridice praful ăsta şi cel mai rău e că oamenii sunt şantajaţi în tot felul numai ca să tacă”, a explicat un alt localnic. „Cutremur după cutremur! Aici la Hoghiz e un cutremur la fiecare cinci minute! Cum trece o maşină de mare zonaj totu se zguduie... “, a subliniat un alt bărbat.
Piedici constante. Şoseaua este plină de gropi fiind circulată zilnic de sute de maşini de mare tonaj. Oamenii din zonă au primit asigurări în primăvară că drumul va fi reparat prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi de cel al Mediului. Dar acest lucru nu s-a întâmplat în ciuda intervenţiilor nenumărate ale liberalilor. "Este un drum cu foarte multe probleme şi din acest motiv localnicii îl numesc drumul ruşinii! Am încercat de nenumărate ori să rezolvăm problema şi să găsim soluţii, dar de fiecare dată cei de la guvernare au votat împotrivă." a declarat Mihai Donţu, deputat PNL.
Oamenii se întreabă cum se găsesc oare bani pentru săli de sport construite în sate, inaugurate cu mare tam-tam, după care stau închise în timp ce ei solicită cu disperare de foarte multă vreme să li se repare drumul.
Soluţie pentru rezolvarea problemei
Consiliul Județean Brașov s-a asociat cu o societate pe acțiuni în vederea reabilitării tronsonului de drum care face legătura între Şercaia-Hoghiz. E vorba de DJ 104, scrie newsbv.ro. Investiția depășește 30 de milioane de euro, din care Guvernul a alocat mai puțin de jumătate din fonduri. Pentru a rezolva problema traficului rutier în zonă, Consilul Județean a reușit să ajungă la o înţelegere cu societatea ale cărei mașini de mare tonaj tranzitează și uzează acest drum. Astfel, de la bugetul județului va fi alocată suma de 16,7 milioane de lei, pe lângă banii veniți de la Ministerul Transporturilor. Firma va realiza fundația drumului și va repara o serie de podețe de pe traseu.