Meteorologii estimează, pentru umătoarele trei luni calendaristice, o vreme în general normală pentru această perioadă, în timp ce cantităţile de precipitaţii se vor situa peste normele multianuale în majoritatea regiunilor, cu excepţia zonelor sudice şi sud-estice, unde se va înregistra un deficit, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul octombrie - decembrie 2016, publicată, joi, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În octombrie, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi mai ridicate decât normalul perioadei în cea mai mare parte a teritoriului, cu excepţia regiunilor nordice, centrale şi vestice, unde acestea se vor apropia de media climatologică. Cantităţile totale de precipitaţii vor fi apropiate de norme în sud-estul şi, local, în sudul ţării, iar în restul teritoriului vor avea o tendinţă spre excedent.

În noiembrie 2016, temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de normă în cea mai mare parte a teritoriului, posibil mai ridicate local, în sud, sud-est şi vest. În privinţa precipitaţiilor, cantităţile totale se vor încadra, în general, peste normele climatologice.

Potrivit ANM, în decembrie, temperaturile medii lunare vor fi în general apropiate de normele climatologice în cea mai mare parte a teritoriului. Pe de altă parte, precipitaţiile lunare se vor situa peste normele climatologice, cu excepţia estului, nordului şi vestului ţării, unde acestea vor apropiate de medie.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.