Sari la conținut

Ziua Internaţională a Muzeelor este sărbătorită la nivel mondial pe 18 mai încă din 1977. În acest sens, Muzeului Civilizaţiei Urbane a Braşovului și Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu participă în cadrul acestui program cultural cu o expoziţie de pictură şi grafică Transilvania. Oraşe de altădată, care va fi vernisată vineri, 18 mai 2012, la orele 1200, în mansarda muzeului din Piața Sfatului nr. 15.

Expoziţia prezintă un număr de aproape 50 de lucrări aparţinând unor artişti locali sau străini Transilvania secolelor XVIII–XX, şi care redau centrele urbane din sudul provinciei intracarpatice, cu predilecţie oraşul Sibiu, dar și localități precum Cluj, Alba Iulia, Reghin, Bistrița, Brașov, Sighișoara etc.

Lucrările păstrate în colecţiile de pictură şi grafică ale Muzeului Naţional Brukenthal, cu valoare artistică dar si documentară, permit refacerea în imaginaţie a spaţiului orăşenesc de altădată cu atmosfera liniştită sau dimpotrivă, aglomerată a străzii, farmecul sărbătorilor locale, veselia târgurilor, animaţia zilelor de duminică în preajma bisericii, prezenţa omului obişnuit pe stradă, copiii jucându-se, tihna dulce amăruie a vieţii de fiecare zi, reflectată în aceste imagini a devenit experienţă estetică.

Lucrările evidenţiază, de asemenea, transformările care au avut loc în această lungă perioadă de timp, atât în ceea ce priveşte aspectul arhitectonic-urbanistic al oraşelor, cât şi al modalităţilor tehnice şi stilistice de abordare şi redare a acestora de către artişti, graficieni şi pictori. Expozitia va putea fi vizitată în perioada 18 mai - 15 iunie 2012.

Comentarii

Ultimă oră