Sari la conținut
comunitate-online-pentru-autostopisti

O modificare legislativă care prevede sancţionarea şoferilor ce efectuează transport neautorizat de persoane, deci implicit şi a şoferilor care iau autostopişti, se află în prezent pe birourile parlamentarilor. Dacă va intra în vigoare, şoferii riscă amenzi care ajung chiar la câteva mii de lei. Doi tineri vin însă cu o alternativă la „autostop”, printr-o comunitate de utilizatori care să folosească în comun maşinile atunci când destinaţiile lor sunt similare.

Site-ul mylift.ro porneşte de la conceptul de „carpooling” de „car-sharing”, care nu are un corespondent în româneşte. Dar înseamnă că mai multe persoane folosesc aceeaşi maşină pentru a face un drum comun, împărţind costurile.

Potrivit iniţiatorilor, a pornit din necesitatea unui astfel de serviciu specializat. Unul dintre cofondatori, Marcel Cioltan, a văzut felul în care acest sistem funcţionează în Occident şi l-a folosit ani la rândul, în Germania în special.

Există câteva astfel de platforme şi la noi, dar Vlad Bălan spune că niciuna nu satisface în totalitate dorinţele utilizatorilor. Site-ul mylift.ro va fi lansat la mijlocul lunii noiembrie, după o perioadă de testare, care va avea loc în a doua jumătate a lunii octombrie.

În prima fază vor fi lansate funcţionalităţile de bază, pentru că, după cum spune Vlad, site-ul e un proiect destul de mare, care îşi propune să creeze „o masă de utilizatori”.

Nu contează dacă eşti şofer sau pasager. Intri pe site şi poţi să vezi cursele. În momentul în care te-ai hotărât să mergi undeva te loghezi cu un cont nou sau prin Facebook, în prima fază. Logarea este pentru a-i ajuta pe oameni să se cunoască mai bine, care e şi ideea site-ului. Când eşti pe site vezi profilul şoferului, ce spun alţii despre el, câţi prieteni are pe Facebook şi alte detalii. Poţi să-ţi faci o imagine despre şofer şi dacă l-ai ales înseamnă că eşti de acord şi vrei să mergi cu acesta. N-ai făcut alegerea doar din necesitate, cum se întâmplă la autostop. Şi şoferii vor putea să-i aleagă pe cei pe care îi vor transporta”, spune Vlad.

Serviciul va fi unul gratuit pentru utlizatori

Utilizatorii vor putea folosi site-ul gratuit, însă costurile de transport vor fi împărţite între toţi participanţii – de la şofer la pasageri.Şoferul va dori să-şi împartă costurile cu cei care au aceeaşi destinaţie. Noi vrem să eficientizăm şi consumul, pentru că multă lume nu face asta. Dacă te uiţi în trafic, toţi şoferii sunt singuri în maşini. La noi există această dorinţă de proprietate privată. Nu avem pretenţia să educăm oamenii, dar am vrea să trăim într-un viitor în care să înţeleagă lumea că e ok să împarţi cu alţii şi n-ar trebui să-ţi fie frică de acest lucru. Şoferul când va adăuga o cursă va putea specifica un preţ, care va fi calculat, automat, aproximativ, la preţul combustibilului, dacă şoferul doreşte acest lucru. Poate să treacă un alt preţ sau chiar să nu solicite bani, dacă îşi doreşte. Ce încercăm noi să evităm sunt situaţiile în care şoferii să treacă la preţ 1 leu şi apoi să anunţe că va face cursa doar dacă e plină maşina şi la un preţ mai mare. Dar aceşti şoferi se vor elimina singuri din comunitate, pentru că nu vor fi notaţi pozitiv de utilizatori”, a explicat Vlad.

De acord cu legea, dar împotriva unor „abuzuri”

Dacă legea privind interzicerea autostopului va fi adoptată, Vlad spune că se vor adapta, iar serviciul lor nu riscă să dispară în acest caz.Trebuie să vedem exact ce specifică acea lege, pentru că momentan e doar un amendament, nu e foarte clar cum va fi implementată. Ne vom adapta, dar ca soluţie ar fi un alt sistem de împărţire al costurilor. Statul n-ar trebui să intervină în acest fel în viaţa ta personală, în proprietatea ta personală, atâta timp cât nu încalci legile. Cred că legea se referă mai mult la transportul neautorizat, dar orice şofer cu permis e autorizat să conducă şi să transporte persoane în maşina sa. E absurd să mă amendeze cineva pentru că am luat bani de la prieteni pentru a pune benzină să mergem undeva împreună”, e de părere tânărul.

De altfel, Vlad spune că e de acord ca legea să existe, pentru a sancţiona oamenii care efectuează transport ilegal, care vând un serviciu pentru care nu are autorizaţie.


Poliţiştii îi sfătuiesc pe oameni să nu facă autostopul

Reprezentanţii Poliţiei Rutiere Cluj nu au dorit să comenteze „legea autostopului”, atâta timp cât ea nu a fost adoptată de Parlamentul României. Însă, poliţiştii clujeni spun că cei care fac autostopul îşi asumă un risc, iar şoferii care iau autostopişti trebuie să înţeleagă că răspund de persoanele care sunt în autovehicul, iar în cazul unui eveniment rutier pot răspunde chiar penal.

Guvernul României a aprobat, în urmă cu o lună, un proiect de lege care prevede amenzi pentru cei care transportă persoane fără autorizaţie. Proiectul a fost discutat iniţial la sfârşitul anului trecut şi implica sancţiuni cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei pentru şoferii care transportă contracost pasageri fără să aibă o autorizaţie în acest sens.

Scopul proiectului, spun autorităţile, este de a elimina evaziunea fiscală apărută din transportul ilegal de persoane.

Comentarii

Ultimă oră