Sari la conținut

Direcţia Silvică Braşov vinde pe 29 septembrie prin licitaţie publică 23 de cai din rasa Lipiţan, anunţă www.bzb.ro. Caii fac parte din Herghelia Sâmbăta de Jos administrată de Direcţia Silvică Braşov, aceasta având în prezent 334 de cai.

Cât costă un lipiţan

Herghelia scoate în fiecare an la vânzare un număr de cai, pentru a-şi suplimenta veniturile necesare pentru întreţinerea hergheliei. Florin Bordaş, directorul DS Braşov, a declarat pentru bzb.ro că majoritatea cailor de la Sâmbăta de Sus fac parte din Herghelia Naţională, an de an făcându-se o selecţie a celor mai frumoşi cai din ţară, aceştia participând la consursuri naţionale şi internaţionale. Potrivit aceleaşi surse, preţul unui cal din rasa Lipiţan variază în funcţie de vârstă sau de se. Cel mai mic preţ obţinut pe un astfel de exemplar este de 8.000 de lei, iar cel mai mare, 20.000 de lei, anul trecut.


Herghelie cu istorie de peste un secol

Herghelia de cai lipiţani de la Sâmbăta de Jos a fost înfiinţată în anul 1874 pe domeniul contelui Johanes de Brukenthal. Au fost aduşi atunci cinci armăsari de prăsilă, 76 de iepe şi 59 de mânji. În anul 1917, herghelia a cunoscut un moment de răscruce, atunci când a fost transferată cu totul în Ungaria, ajungând să reprezinte aceasta ţară peste tot în lume. Trei ani mai târziu, la Sâmbata de Jos a fost înfiinţată o noua herghelie, care a asigurat continuitatea rasei până în zilele noastre. În anii ’70, herghelia număra 700 de capete. După decembrie ’89, herghelia a cunoscut o nouă perioadă critică, pe de-o parte din cauza scăderii dramatice a fondurilor, dar şi ca urmare a revendicării terenurilor, fapt care a dus, inevitabil, la reducerea numărului de animale.


Direcţia Silvică vinde şi o cabană

Tot pe 29 septembrie, Direcţia Silvică Braşov scoate la vânzare şi două clădiri din patrimoniu. Astfel, Cabana Gura Bârsei, din Plaiul Foii (Zărneşti), are ca preţ de pornire 617.500 de lei fără TVA, în timp ce clădirea care a găzduit sediul Sectorului de Exploatare din Şercaia se poate cumpăra cu un preţ minim de 111.910 lei fără TVA.

Comentarii

Ultimă oră