Printre cele mai importante decizii pe care trebuie să le ia părinții se numără alegerea unei grădinițe pentru copilul lor. De cele mai multe ori se dovedește o sarcină destul de grea, mai ales că în prezent există foarte multe instituții cu moduri diferite de predare. Înainte de a începe căutarea efectivă, construiește-ți o listă cu prioritățile și preferințele tale. Este important să ții cont și de caracterul celui mic, mai ales dacă are o gândire rațională sau înclinații artistice.
Iată ce trebuie să iei în calcul pentru alegerea celei mai bune grădinițe!
1. Metodele de educație și predare
Poate cel mai important criteriu pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când vrei să alegi o grădiniță pentru cel mic, este metoda de predare. Majoritatea instituțiilor de învățământ și-au actualizat procesul educațional, folosind tehnica jocului. Acest lucru se bazează pe capacitatea copiilor de a învăța prin joc. Printre cele mai populare sisteme de predare se numără „Montessori”, care pune accentul pe dezvoltarea unei laturi independete și raționale ale celor mici și ”Waldorf”, care se axează pe creativitatea copilului și pe oferirea unei pregătiri ample din multiple domenii, amândouă având la bază jocul. Există totuși și alte grădinițe cu specific religios, academic sau cu predare într-o limbă străină.
2. Educatorii
După ce ai ales profilul pe care îl dorești pentru grădinița celui mic, este necesar să te orientezi către un educator care să poată crea o legătură cu el. Dacă există posibilitatea, încearcă să asiști la câteva ore de clasă pe care le ține pedagogul respectiv. Este foarte important să îi înțelegi stilul de predare și modul de comunicare pe care îl are, atât cu cel mic, cât și cu părinții. Acest lucru îl poți observa foarte ușor după reacțiile copiilor. Unele grădinițe nu sunt adeptele întrevederilor cu părinții sau cu informarea acestora despre progresul copiilor, de aceea este important să îți stabilești preferințele de la bun început, pentru a nu regreta ulterior alegerea făcută.
3. Siguranța copilului
Fiecare părinte cunoaște principala problemă a cadrelor didactice, și anume lipsa personalului. Din această cauză se ajunge la depășirea numărului de copii admiși într-o clasă, iar profesorii sunt de cele mai multe ori depășiți de situație. În mod normal, într-o grupă de 2-3 ani, trebuie să existe o educatoare la 5 copii, iar odată cu înaintarea în vârstă, numărul celor mici se extinde până la 20. De cele mai multe ori, educatorii nu fac față numărului mare de elevi atunci când se desfășoară activități în aer liber. De aceea, asigură-te că grădinița dispune de camere de supraveghere cu lentile varifocale de la A2t, cu o vedere de până la 120 de m, rezistente la temperaturi extreme și cu imagini clare chiar și în întuneric. Această măsură este esențială pentru protejarea și siguranța celui mic atât în curtea instituției, cât și în împrejurimi.
Așadar, pe lângă criteriile de mai sus care sunt necesare în alegerea unei grădinițe, asigură-te că cel mic va sta într-o clasă curată, luminoasă și interesează-te dacă educatorii au cursuri de prim ajutor!
Sursa foto: Shutterstock.com