Sari la conținut

Brașovul a lansat Caravana Neutralității Climatice M100 și va candida pentru a deveni unul dintre cele 10 orașe românești neutre din punct de vedere climatic

Sursă foto: Primăria Brașov

M100 este o Misiune Oglindă a Misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, prin care orașele din România sunt ajutate în procesul lor de tranziție verde.

Primarul Allen Coliban a confirmat intenția orașului de a participa la competiția M100 pentru orașe neutre din punct de vedre climatic, în cadrul conferinței de deschidere. Orașele interesate pot depune canditaturile între 15 iunie și 15 septembrie, beneficiind de o finanțare de 1 miliard de euro pentru proiecte sustenabile.

Caravana M100, parte a inițiativei „Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity-Building”, a debutat la Brașov, la Centrul de Afaceri CATTIA, pe 1 și 2 iulie. Evenimentul a reunit autoritățile locale, reprezentanți ai sectorului privat și organizații nonguvernamentale, axându-se pe obiectivele M100.

În cadrul conferinței, Secretarul de Stat Ovidiu Cîmpean a explicat că platforma online pentru aplicații este deschisă până pe 15 septembrie, iar în octombrie vor fi anunțate cele 10 orașe selectate care vor deveni neutre din punct de vedre climatic până în 2035. Finanțarea va sprijini proiecte privind mobilitatea sustenabilă, energia regenerabilă, eficiența energetică și economia circulară.

Agenda conferinței a inclus prezentări, discuții cu stakeholderi locali și regionali și sesiuni de traning pentru orașele interesate. Caravanava continua în Timișoara (9-9 iulie), Buzău, Iași (29-30 iulie) și Constanța (12-13 august).

Platforma M100 este finanțată prin granturi SEE și Norvegiene și implementată de UEFISCDI, în colaborare cu UrbanizeHub, Ordinul Arhitecților din România, Norwegian University of Science and Technology, Nordic Edge și RANNIS - Icelandic Center of Reseach.

Sursă foto: Primăria Brașov

Comentarii

Ultimă oră