103 de service-uri şi societăţi care comercializează piese auto au fost verificate în această săptămână de inspectorii Registrului Auto Român (RAR).
39 suspendate. În urma controalelor, care au vizat firme din Braşov, Făgăraş, Codlea, Râşnov, Zărneşti, Săcele şi Viştea, inspectorii Registrului au dat amenzi contravenţionale în valoare totală de 105.000 lei şi au oprit ori au suspendat activităţi, total sau parţial, la 39 de societăţi care prestau activităţi în domeniul auto.
8 echipe de inspectori. În această săptămână, inspectorii Registrului Auto Român (RAR) Centrul Zonal 2, care cuprinde judeţele Braşov, Sibiu, Alba, Mureş, Covasna, Harghita şi Prahova, au demarat o amplă acţiune de verificare a service-urilor şi a distribuitorilor de piese auto. Au fost formate opt echipe de inspectori RAR din Argeş, Bacău, Braşov, Dolj, Dâmboviţa, Constanţa, Mehedinţi, Neamţ, Sibiu, Tulcea şi municipiul Bucureşti, aceştia efectuând 103 de verificări pe piaţa braşoveană de profil.
Funcţionau fără autorizare. "În 28 de cazuri, au fost identificaţi operatori economici care desfăşurau activităţi de service auto precum reparaţii, întreţinere, reglare, modificări constructive, reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz fără a fi autorizaţi tehnic de Registrul Auto Român. Operatorii economici depistaţi fără autorizaţie tehnică de funcţionare din partea RAR au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale în valoare de 61.500 lei, iar ca măsură complementară a fost oprită activitatea de reparaţii desfăşurată de către aceştia", na precizat Ovidiu Şiancu, şeful Centrului Zonal 2 al RAR, cel care a coordonat întreaga operaţiune din judeţ. Situaţia firmelor care au neglijat autorizarea conform normelor în vigoare i-a surprins chiar şi pe inspectorii RAR mai ales că minimul sancţiunii contravenţionale, adică 2.000 lei, este dublul costului mediu al procedurii de autorizare.
Lucrări fără autorizaţie. În acelaşi timp, controalele RAR au mai evidenţiat faptul că unii dintre agenţii economici verificaţi nu menţin condiţiile ce au stat la baza acordării autorizaţiei tehnice. "Respectivii operatori nu înregistrau şi nu menţineau dovezi care să demonstreze conformitatea activităţilor executate cu condiţiile tehnice şi de calitate impuse, astfel încât vehiculele rutiere să corespundă condiţiilor şi reglementărilor legale privind admiterea şi menţinerea în circulaţie. Mai mult, piesele ce concură la siguranţa circulaţiei, montate de către aceştia în cadrul reparaţiilor efectuate, nu erau întotdeauna certificate şi/sau omologate. În unele cazuri echipamentele şi dispozitivele de inspecţie şi/sau verificare a reparaţiilor executate nu erau verificate metrologic sau etalonate, conform reglementărilor legale. Pentru aceste aspecte au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 7.300 lei şi în cazul a 11 reparatori auto s-a dispus măsura complementară de suspendare temporară a activităţii, până la eliminarea neconformităţilor constatate", a adăugat Ovidiu Şiancu.
Controalele efectuate au vizat şi operatorii economici ce desfăşoară activităţi de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz fără a deţine autorizaţie tehnică de funcţionare pentru prestarea acestor activităţi din partea Registrului Auto. Au fost controlaţi doi operatori economici, pentru care au fost stabilite sancţiuni contravenţionale în valoare de 5.000 lei. De asemenea s-a oprit prestarea activităţilor neautorizate până la intrarea în legalitate.
Vindeau piese neconforme. În ceea ce priveşte controalele la operatorii economici care comercializează produse şi materiale de exploatare auto au fost verificaţi 14 operatori economici. "Operatorii economici verificaţi comercializau produse auto, din categoria celor ce privesc siguranţa circulaţiei şi protecţia mediului, fără a îndeplini cerinţele legislative în vigoare, şi anume, fără a fi certificate şi/sau omologate şi fără a fi însoţite de certificate de garanţie sau declaraţii de conformitate. Comercializarea acestora poate constitui o sursă majora şi iminentă de producere a accidentelor rutiere sau de poluare a mediului înconjurător. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 31.200 lei şi s-au dispus 13 de măsuri de oprirea comercializării pentru produse auto neconforme cu legislaţia, în valoare de 198.000 lei", a explicat reprezentantul RAR.
La această oră, în judeţ funcţionează 327 de service-uri auto autorizate de RAR, iar alte 21 sunt în curs de autorizare.