Sari la conținut

Un avion sportiv construit în garaj va zbura în premieră la Sânpetru

Doi aeromodelişti amatori din Sfântu Gheorghe, Todor Ladislau şi Bolog Adam, au reuşit după 12 ani de muncă să construiască un avion sportiv. Acesta va zbura în premieră pe aeroclubul din Sânpetru, unde va fi testat de un pilot. Aceasta va trebui să piloteze avionul timp de 15 ore, efectuând 25 de aterizări şi decolări
„Am terminat avionul (…) Mai trebuie doar să-i vopsim câteva decoraţiuni şi să îi punem motorul şi e gata, e pregătit de zbor. În primăvară îi dăm drumul, aşteptăm clipa asta de 12 ani”, a declarat Todor Ladislau, citat de mesageruldecovasna.ro.


Doar 50 de avioane în lume. Construcţia avionului denumit  „Tempete” (Furtuna) a început în decembrie 1998, într-un garaj din municipiul Sfântu Gheorghe.  Avionul este fabricat din molid „de rezonanţă”, placat cu lemn de mesteacăn adus din Finlanda „cu bani grei” şi acoperit cu pânză şi un clei special achiziţionat din Germania care, spun constructorii, îl va face „imun” la presiunile aerului. „Tempete” are o anvergură de 6 metri, o lungime de 5,70 metri, va cântări în final 450 de kilograme cu tot cu pilot şi cu un rezervor de 60 de litri, care îi va asigura o autonomie de zbor de trei ore. Teoretic, va putea atinge o viteză de croazieră de 200 de kilometri pe oră şi o altitudine de 4.000 de metri.În lume mai sunt doar 50 de avioane Tempete.

Aparatul este realizat după planurile unui român stabilit în Franţa, Marcel Jurcă, specialist în proiectarea şi construirea avioanelor sportive pentru amatori. Cei doi prieteni nu vor să se oprească aici, ei vor să se apuce să construiască un alt avion, de această dată cu două locuri, pentru a putea zbura împreună, deoarece Tempete are un singur loc, potrivit mesageruldecovasna.ro. (L.A.)

Foto galerie: mesageruldecovasna.ro

Comentarii

Ultimă oră