Sari la conținut

Un avertisment dat de polițiștii din 13 țări UE: „pe Facebook se uită și hoții!”

un-avertisment-dat-de-politistii-din-13-tari-ue-pe-facebook-se-uita-si-hotii-

La Brașov, 245 de locuințe sparte, doar anul acesta...

Un avertisment a fost dat ieri de polițiștii din 13 țări UE: „pe Facebook se uită și hoții!”!

Poliţia Română, în parteneriat cu EUCPN (Reţeaua Europeană de Prevenire a Criminalităţii), EUROPOL şi alte 12 state din Europa, a lansat, miercuri, prima Zi europeană de prevenire a furturilor din locuinţă.


   Campania poartă numele „Păstrați surprizele doar pentru vacanță!” și este finanțată de Fondul de Securitate Internă al UE, având drept scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor.


   Pentru că furtul din locuinţă este infracţiune în toate statele europene, autorităţile de aplicare a legii, reunite în cadrul EUCPN şi EUROPOL, au lansat, pe 19 iunie 2019, această iniţiativă de prevenire.


    Astfel, „prin activitățile din ziua comună aleasă la nivel european, specialiștii în prevenirea criminalității le recomandă cetățenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților. De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă. Selfie-urile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine”, a explicat Alina Ivan, purtător de cuvânt IPJ Brașov.


    În județul Brașov, în primele luni ale anului 2019, au fost sesizate 245 infracţiuni de furt din locuinţe, cu 15,81% mai puţin faţă de perioada similară a anului 2018, majoritatea înregistrate în mediul urban.

„Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte. De asemenea, din datele analizate rezultă că unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenței proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecție”, a mai precizat purtătorul de cuvânt IPJ Brașov.

Comentarii

Ultimă oră