Sari la conținut

Deşi toate sălile au fost supravegheate video, un absolvent de liceu din Braşov şi-a forţat norocul şi  a intrat în sală cu telefonul mobil asupra sa. A fost eliminat pentru tenativă de fraudă şi va mai putea da examen în iunie 2013. Alţi doi au ajuns în centrele de examen după deschiderea plicurilor cu subiecte, drept care au fost eliminaţi, dar pot relua anul viitor examenul.


232 au chiulit. Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar al Judeţului Braşov, prof. Dorel Agache, candidatul, prins cu telefonul mobil asupra lui în sala de examen, susţinea bacalaureatul la centrul de la Colegiul Tehnic de Transporturi. În judeţul Braşov, circa 3.000 de candidaţi s-au înscris pentru această a doua sesiune, pe care o susţin în opt centre de examinare, şapte în municipiul Braşov şi unul în Făgăraş. Conform metodologiei, cei nepromovaţi pot susţine doar probele picate, iar cei care au luat minimum cinci la fiecare probă, dar nu au obţinut media şase, pot alege proba pe care să o repete. Şeful IŞJ a precizat că pentru această primă probă scrisă s-au înscris 1.524 de liceeni, dintre care 232 nu s-au mai prezentat la examen.

Ce le-a picat. La proba obligatorie de Limba şi literatura română, candidaţii au avut de rezolvat varianta de subiect cu numărul 5: analiză de text la prima vedere, pe baza a nouă întrebări şi cerinţe, din romanul „Adela” al lui Garabet Ibrăileanu. Absolvenţii au mai avut de redactat un text argumentativ despre prietenie pornind de la ideile generate de afirmaţia lui Nichita Stănescu „Prietenia nu este un dor, este o prezenţă”. Ultima parte, a treia, a subiectului le cerea să elaboreze un eseu de 2-3 pagini în care să prezinte „modul în care se reflectă o temă (banul, destinul, istoria, familia etc) într-o nuvelă studiată”. Candidaţii puteau alege între „În vreme de război”  de I.L. Caragiale şi  „Alexandru Lăpuşneanu”, de Costache Negruzzi. Fiecare subiect valorează 30 de puncte şi se acordă 10 puncte din oficiu.

Comentarii

Ultimă oră