„Politicienii să se trateze în spitalele din România!“ Acesta este apelul preşedintelui Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu, îndreptat către politicienii care îşi caută sănătatea prin străinătate!
Liberalul braşovean speră că numai aşa aleşii îşi vor da seama de gravitatea situaţiei din unităţile medicale şi vor încerca să aloce fonduri suficiente pentru remedierea problemelor. Căncescu a apelat recent la medicii ortopezi braşoveni pentru o operaţie la genunchi.
Cu o situaţie extrem de dificilă se confruntă medicii din Spitalul Judeţean Braşov. Secţiile sunt suprapopulate cu bolnavi, iar condiţiile de cazare sunt sub orice standard în unele saloane. Aşa se prezintă şi secţia de ortopedie unde preşedintele Consiliului judeţean, Aristotel Căncescu, a fost internat. Deşi apropiaţii acestuia au încercat să-l convingă să se opereze la Viena sau la Bucureşti, liberalul a avut încredere în experienţa şi profesionalismul medicilor braşoveni, motiv pentru care a apelat la serviciile lor.
"Apelul pe care îl fac politicenilor este să facă ce am făcut eu. Când a fost să mă operez, m-am dus la spitalul judeţean, nu am fost la Viena sau Bucureşti, aşa cum mi s-a recomandat. Am avut încredere în doctorii noştri şi toţi politicienii ar trebui să facă acest lucru. Să se trateze sau să se opereze la aceste spitale pentru că atunci sigur vor avea mai multă grijă de sistemul sanitar braşovean" a declarat Aristotel Căncescu, preşedintele CJ Braşov.
Boc a falimentat sănătatea. Câţi dintre oamenii obişnuiţi au acces la servicii de sănătate în străinătate? Teoretic toţi, practic, foarte puţini. Doar cei care au bani. Vorbim în special despre politicieni, în special despre cei de la putere, adică cei ce au făcut aşa-zisa reforma din sănătate.
Braşovenii sunt supăraţi că în locul unui sistem de sănătate demn de o ţară civilizată primesc de la Guvernul Boc patinoare sau pârtii de schi. În timp ce aceste investiţii portocalii se înmulţesc precum ciupercile după ploaie, spitalele devin din ce în ce mai sărace şi mai puţine, iar medicii sunt puţini în situaţii extrem de dificile. Mai mult decât atât, prin reforma statului, puterea a închis spitale şi în Braşov, unităţi medicale pe care ar fi trebuit să le redeschidă până acum. Preşedintele Consiliului Judeţean a cerut zadarnic de la Guvern, în nenumărate rânduri, fonduri pentru reabilitarea spitalului judeţean, însă blonda de la turism a preferat doar să facă faţada unităţii medicale. După celebrul principiu pe-afară-i vopsit gardul, în interiorul spitalului este dezastru.
Prioritar, Spitalul de Copii. În plus, Consiliul Judeţean Braşov consideră prioritar proiectul de dezvoltare a unităţii de primiri urgenţe de la Spitalul de Copii. Acesta este cel mai important motiv pentru care UPU de la Victoria va mai avea de aşteptat. Mai mult decât atât, şeful executivului judeţean apreciază drept gratuite şi fără de succes presiunile pe care PDL-ul le face pentru ca unitatea de la Victoria să fie dată pe mâna unei societăţi private. Sunt discuţii legate de deschiderea unei secţii de urgenţe la Victoria, în condiţiile în care Spitalul de copii are neapărată nevoie de acest tip de serviciu. Mai mult decât atât, banii necesari pentru UPU Victoria nu au venit de la Guvern, iar Raed Arafat le-a spus celor de la Braşov să blocheze deocamdată acest proiect.
"Noi nu ne permitem din aceiaşi bani alocaţi pentru UPU la Spitalul judeţean să dăm şi pentru UPU din Victoria, pentru o firmă privată. Acolo, clar, este vorba de un interes privat. Noi ne cunoaştem mai bine urgenţele, iar acestea sunt Spitalul judeţean, urmează Spitalul de copii şi Spitalul din Făgăraş. Bineînţeles, e important să facem şi UPU la Victoria. Însă chiar dl Arafat ne-a spus să nu ne grăbim şi să aşteptăm, pentru că nici lui nu i se părea normal acest lucru!" a precizat Căncescu.
„Este o problemă, cum spunea dl. preşedinte Căncescu, pentru că la Spitalul de copii, unde există o structură de primiri urgenţe din 2004, aprobată de Ministerul Sănătăţii, numărul de prezentări sunt de 3000 de cazuri pe lună. În total, anul trecut au fost 33.000 de cazuri. Iar datoriile acumulate de acest spital pentru serviciile de urgenţă furnizate, în condiţiile lipsei de finanţare, au fost de 22 de miliarde de lei vechi la sfârşitul anului 2011" a aprecizat Gabriel Stanciu, director Direcţia Sănătate din cadrul Consiliul Judeţean Braşov.
Preşedintele Consiliului Judetean Braşov, Aristotel Căncescu, precizează că lucrurile s-ar schimba în cazul în care de la Ministerul Sănătăţii vor veni fonduri speciale pentru punctul de lucru pentru primiri urgenţe de la Victoria. Pentru reglementarea situaţiei, este aşteptat la Braşov şi subsecretarul de stat Raed Arafat. A.L.