Sari la conținut

Testări gratuite pentru depistarea hepatitei C, în Braşov

Timp de o săptămână braşovenii pot face teste gratuite pentru depistarea hepatitei C. Campania a fost lansată de Ministerul Sănătăţii cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitelor, în cadrul platformei Împreună pentru viaţă – Sănătate prin cunoaştere.

Unde îţi faci testul. Testarea gratuită se va desfășura în laboratoarele Bioclinica din Str.Lungă,  nr.18-20, în perioada 1 – 6 august, şi se adresează întregii populații, indiferent de vârstă sau afecțiuni, dar care prezintă un risc crescut al infectării cu virusul Hepatitei C. Testările vor avea loc în laboratoarele Bioclinica, de luni până vineri, între orele 07:00 și 19:00, precum și sâmbăta de la orele 08:00 la 14:00. Mai multe informații referitoare la centrele de testare precum și un test de factori de risc puteți găsi pe www.impreunapentruviata.ro sau la numărul de telefon 0734 526 233.

Boala poate fi mortală. Testele vor fi realizate prin prelucrarea sângelui venos și vor arăta dacă pe parcursul vieții persoana a venit în contact cu virsulul Hepatitei C și a dezvoltat anticorpi pentru acestă boală. Sensibilitatea testelor este de 100%, iar pacienții vor primi rezultatele în 48 ore de la testare, în cadrul clinicii unde s-a făcut recoltarea. Dacă rezultatul va fi unul pozitiv, pacienții vor primi consiliere gratuită din partea unor medici specialiști. Hepatita cu Virus C - o problemă globală de sănătate publică, nu poate fi prevenită prin vaccinare, iar testarea contribuie la nevoia de a reduce ratele mari ale mortalității.

Cum te poţi infecta. Virusul hepatic C se transmite în primul rând prin expunerea la sânge infectat, care poate avea loc în cazul consumatorilor de droguri intravenoase, transfuziilor cu sânge sau produse din sânge, tatuajelor cu ace/tuş contaminate, echipamentului de hemodializă infectat, rănirilor cu obiecte ascuţite, comportamentului sexual cu risc crescut, sau pe alte căi. Aproximativ 10% din persoanele infectate cu Hepatită C nu cunosc modul în care au contactat boala.


Adulţii, mai vulnerabili. În prezent, în România, rata totală a bolnavilor de Hepatita C a ajuns la aproximativ 3,23%, iar conform studiilor, în perioada 2010-2030, se va putea observa o creștere a deceselor provocate de VHC. Numărul celor infectați ar putea fi mai mare, singura modalitate de depistare fiind testarea în clinicile de specialitate. Cele mai dese cazuri de infectare cu VHC au fost descoperite la adulţii cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani.

Cum prevenim boala. Hepatita C se transmite prin expunerea la sânge infectat cu virusul hepatic C. Pentru a evita transmiterea Hepatitei C, ar trebui să vă expuneţi cât mai puţin la următoarele situaţii: nu folosiţi în comun obiecte care pot avea urme de sânge, precum periuţe de dinţi, cleştişoare de unghii, aparate de ras etc. Dacă aveţi tăieturi sau răni deschise, îngrijiţi-le imediat şi bandajaţi-le corespunzător. Dacă vă tăiaţi cu obiecte de uz casnic, precum cuţite sau deschizătoare de conserve, îngrijiţi tăietura şi sterilizaţi instrumentul prin fierbere, înainte de a-l folosi din nou.
Tratamentul Hepatitei cronice C are drept scop eliminarea virusului din sânge. Scopul tratamentului este obţinerea unui răspuns viral susţinut (RVS). Un răspuns viral susţinut are loc atunci când virusul nu mai poate fi detectat în sânge la 6 luni după tratament.

Comentarii

Ultimă oră