Sari la conținut

Termen 60 de zile pentru absolvenți, pentru înscrierea în evidențele AJOFM

termen-60-de-zile-pentru-absolventi-pentru-inscrierea-la-ajofm

 Dacă vor „şomaj” sau primă de angajare, absolvenţii au termen 60 de zile pentru înscrierea la AJOFM!

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj în cuantum de 250 lei/ lună, pentru o perioadă de 6 luni, dacă se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în termen de 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă. Asta dacă nu se angajează şi nici nu îşi continuă studiile.

„În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu au promovat examenul de Bacalaureat, termenul pentru înscrierea la agenţiile teritoriale ANOFM este de 60 de zile de la încheierea cursurilor claselor terminale din învăţământul liceal. Elevii care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, se pot înregistra în evidentele agenţiei în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.

În cazul absolvenţilor de studii superioare, termenul de 60 de zile în interiorul căruia trebuie să se înregistreze la agenţiile de ocupare începe de la finalizarea studiilor anului terminal sau de la data promovării examenului de licenţă (dacă persoana promovează examenul de licenţă în termen de 12 luni de la finalizarea studiilor)”, arată reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Pentru înregistrare, absolvenţii trebuie să aducă, în original şi copie, actul de identitate şi actul de studii sau adeverinţă care atestă absolvirea.

De asemenea, trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere că este apt pentru muncă sau că are eventuale restricţii medicale care o împiedică să presteze o anumită muncă.


    „Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi în acest termen se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării (1.500 lei). Plata se efectuează în doua tranşe: prima după încadrare şi a doua după cele 12 luni”, mai arată reprezentanţii ANOFM.

Comentarii

Ultimă oră