Într-o piesă pusă în scenă de ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu, actorii principali au fost parlamentarii PDL.
Totul a fost însă o figuraţie ieftină, pentru că, la sfârşit, spectatorii, alegătorii braşoveni, au rămas cu un gust amar. Ştiind că sunt filmaţi şi că îi vor vedea braşovenii din tot judeţul, deputaţii şi senatorii PDL de Braşov au votat pentru amendamentele la bugetul pe anul viitor propuse de liberali, care vizează construcţia unui spital, unui aeroport şi repararea de drumuri la Braşov.
Totul, însă, s-a rezumat la un simplu gest, acela de a ridica mâna, pentru că evident, amendamentele au fost respinse.
O mână ridicată...degeaba. O mână întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte nimic! O replică celebră dintr-un film românesc. Dar despre o mână ridicată care nu valorează nimic, ce am putea spune? O întrebare la care nu mai e nevoie să răspundă deputaţii Gabriel Andronache, Florin Postoloachi şi senatorii Marian Rasaliu şi Florin Staicu.
Braşovul rămâne, oricum, fără bani de la Guvern pentru aeroport, spitale şi drumuri civilizate. Chiar la începutul şedinţei de plen, deputatul PNL Mihai Donţu a cerut bani din buget pentru finalizarea lucrărilor la aeroportul internaţional de la Ghimbav.
„Le amintesc colegilor parlamentari de la UDMR că în proiectul aeroportului sunt asociate şi consiliile judeţene de la Harghita şi Covasna. Aeroportul este vital pentru întreaga zonă din centrul ţării. Poate că, în sfârşit, Braşovul nu va mai fi «Cenuşăreasa» alocărilor de fonduri de la Guvern. Vă solicit, aşadar, stimaţi colegi, să votaţi pentru alocarea sumelor necesare finalizării obiectivului Aeroport Internaţional Braşov-Ghimbav“.
Cu o mână ridicată sfios, parlamentarii PDL de Braşov au votat pentru acest amendament, de ochii lumii, evident.
Propunerea a fost respinsă. La fel s-a întâmplat şi cu solicitările de bani pentru construirea la Braşov a unui spital nou de urgenţă şi pentru alocarea fondurilor necesare renovării celui deja existent.
Acelaşi scenariu şi pentru repararea drumului Şercaia-Hoghiz şi construirea centurii ocolitoare a municipiului Codlea. Pedeliştii braşoveni au votat „pentru“ ştiind că, oricum, amendamentele vor fi respinse de colegii lor, la ordinul unui alt braşovean, ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu.
Poate la redistribuiri... Au recunoscut chiar ei, prin vocea deputatului PDL Florin Postolachi. „E nevoie într-adevăr la Braşov de bani pentru sănătate şi drumuri, însă din păcate e criză. Nu sunt bani în buget. Asta e. Poate alocăm ceva bani la redistribuiri, mai târziu, nu ştiu. Nu sunt bani”, a declarat Postolachi.
Aşadar, degeaba au trimis braşovenii politicienii PDL în Parlament şi chiar un ministru de Finanţe în Guvern. Odată văzuţi cu sacii în căruţă, pedeliştii nu au dat şi nu vor da în judeţul Braşov niciun ban pentru sănătate şi investiţii.
Şi, ca sfidarea să fie completă, în vreme ce toate amendamentele la buget au fost respinse, sumele pentru protocol, adică deplasări în străinătate, mâncare şi băutură, pentru ministere precum cel al Sănătăţii, Transporturilor sau Educaţiei au fost dublate, ba chiar triplate. (F. P.)