Starea de alertă a trecut de Parlament. Camera Deputaților a votat legea. Un nou set de reguli obligatorii din data de 15 mai 2020!
30 de zile de stare de alertă în România!
Ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru şi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, au susţinut joi noapte o declaraţie de presă, cu mai puţin de oră înainte ca starea de urgenţă să expire.
Cei trei au prezentat hotararea privind instituirea stării de alertă luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, din 15 mai, ora 0.00, România a intrat în stare alertă pentru 30 de zile, urmând ca regulile de desfăşurare a unor activităţi care necesită măsuri de protecţie să se adopte prin ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al ministrului cu competenţă în domeniu. Autorităţile locale vor emite acte normative în domeniile de activitate pe care le gestionează.
Măsurile impuse în starea de alertă erau în mare deja cunoscute, vă prezentăm în continuare pe cele mai importante:
- În spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise se instituie obligativitatea purtării măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite.
- Instituţiile publice şi firmele au obligaţia organizării activităţii astfel încât munca să se desfăşoare de la domiciliu. Dacă nu, trebuie să ia măsuri speciale: să fie respectată o distanţă minimă de 2 m, să nu permită accesul celor a căror temperatura măsurată depăşeşte 37,3 grade Celsius, să asigure dezinfectarea suprafeţelor.
- Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor pentru toate aeroporturile din România pentru o perioadă de 14 zile. Se suspenda transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate până în 1 iunie. Exista exceptii.
- Se instituie pentru toate persoanele care vin din străinătate măsura izolării la locuinţă. Cei care nu au unde sau nu vor să stea cu familia pot opta pentru carantină la stat, contra cost.
- Este permisă deplasarea în localitate fără declaraţie pe propria răspundere.
- Nu este permisă deplasarea în afara localităţii, cu excepţia celor în interes de serviciu, pentru agricultură, pentru eliberarea unor documente, pentru tratamente medicale sau îngrijirea unei rude.
- Odată cu 15 mai, se reiau şi activităţile medicale pentru patologia non-COVID.
- Se redeschid cabinetele stomatologice, saloanele de înfrumuseţare, parcurile, bisericile, hotelurile. Rămân închise restaurantele şi terasele.
- Sunt totuși permise activitățile organizate de slujitorii cultelor religioase, cu participarea publicului, care se desfășoară doar în exteriorul lăcașurilor de cult, precum și practicile și ritualurile cu caracter privat în interiorul lăcașurilor de cult (cu participarea a maxim 16 persoane) se realizează cu respectarea măsurilor de prevenire și protecție stabilite. Slujbele religioase desfășurate în spații publice, în exteriorul lăcașurilor de cult, nu sunt considerate adunări publice;
-Se interzic slujbele din interiorul bisericii, fiind permise doar slujbele în aer liber. Sunt totuși permise prin lege activitățile organizate de slujitorii cultelor religioase, cu participarea publicului, care se desfășoară doar în exteriorul lăcașurilor de cult, precum și practicile și ritualurile cu caracter privat în interiorul lăcașurilor de cult (cu participarea a maxim 16 persoane) se realizează cu respectarea măsurilor de prevenire și protecție stabilite.
- Restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării unor mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise, precum și a unor întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise.
Starea de alerta nu poate dura mai mult de 60 de zile
„Starea de alerta se instituie de Guvern prin hotarare, la propunerea ministrului afacerilor interne si nu poate depasi 30 de zile. Starea de alerta poate fi însă prelungita, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotarare a Guvernului la propunerea ministrului afacerilor interne”.