Spitalul din Zărneşti a scăpat de o masă de operaţii care „ţinea de istoria medicinei”. De la începutul anului, unitatea a fost dotată cu una nouă, care a costat 79.968 de lei de lei
Spitalul Orăşenesc Zărneşti a renunţat masa de operaţii „de muzeu”, unitatea sanitară fiind dotată, de la începutul anului cu una modernă.
Aceasta a fost achiziţionată printr-un program mai amplu, cofinanţat de Ministerul Sănătăţii, care a asigurat 90% din valoarea echipamentelor.
Mai exact, primarul Zărneştiului, Alexandru Igrişan, a declarat că valoarea totală a echipamentelor achiziţionate anul trecut prin acest program a fost de 1.698.884 de lei, din care, de la bugetul local al oraşului a fost achitată suma de 169.888 lei. Din această sumă, 79.968 de lei a reprezentat costul total al mesei de operaţii. Cu ceilalţi bani s-au achiziţionat alte echipamente medicale, printre care 4 defibrilatoare, 6 monitoare pentru funcţii vitale (care au intrat în dotarea compartimentului ATI) sau o staţie centrală de sterilizare.
Aparatura achiziţionată prin acest program este funcţională de la începutul anului şi a fost prezentată miercuri, într-o conferinţă de presă. De altfel, referitor la noua masă de operaţii, managerul spitalului, Xenia Pucheanu, a declarat că era absolut necesară, având în vedere că cea veche „ţinea de istoria medicinei”.
„Vechea masă de operaţii a fost montată în 1986, când a fost construit spitalul, dar nici când a fost adusă nu era nouă. De asemenea, nici vechile lămpi nu mai funcţionau corespunzător, iar unitatea de anestezie nu mai putea fi utilizată. De asemenea, aveam nevoie de o unitate centrală de sterilizare care să corespundă standardelor”, a precizat Pucheanu. În ceea ce priveşte celelalte aparate, a afirmat că au fost achiziţionate echipamente pentru toate secţiile spitalului, necesarul fiind stabilit împreună cu medicii.
Două proiecte europene pentru investiţii şi dotări
Investiţiile la spitalul din oraş vor continua, pentru că acum sunt în implementare două proiecte cu finanţare europeană, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020. Primul dintre ele, cu o valoare totală de 22.022.124 de lei, din care 19.335.157 de lei este asistenţa nerambursabilă vizează eficientizarea energetică a unităţii. Prin acest proiect, clădirea va fi termoizolată, iar vechile ferestre vor fi înlocuite. De asemenea, va fi realizat un punct termic, iar instalaţiile de distribuţie vor fi înlocuite. „În această perioadă se lucrează la proiectul tehnic, apoi vom lansa licitaţia de lucrări. Lucrările vor dura 24 de luni, perioada în care spitalul nu va fi închis”, a declarat primarul Zărneştiului, Alexandru Igrişan.
Un al doilea proiect cu finanţare europeană vizează dotarea ambulatoriului spitalului cu aparatură medicală. Proiectul are o valoare totală de 10.168.335 de lei, din care 10.167.191 lei este asistenţa nerambursabilă, diferenţa fiind asigurată de la bugetul local. Prin acest proiect vor fi achiziţionate 85 de echipamente medicale de specialitate şi 165 de piese de mobilier. Managerul spitalului a afirmat că unul dintre obiectivele principale ale acestui proiect este reducerea numărului de pacienţi din spitalizarea continuă. „Echipamentele care vor fi achiziţionate prin acest proiect reprezintă o completare a dotărilor existente în cabinetele medicale. Prin achiziţionarea noilor aparate va fi redus timpul până la stabilirea unui diagnostic, dar va permite şi efectuarea unor tratamente”, a explicat managerul unităţii, Xenia Pucheanu.
Spitalul Orăşenesc Zărneşti are o capacitate de 130 de paturi pentru spitalizarea continuă şi 5 paturi pentru spitalizarea de zi. Anul trecut, la camera de gardă a unităţii au fost 9.000 de prezentări, iar la policlinica spitalului au fost 12.000 de pacienţi. Tot anul trecut, la acest spital au fost aproape 3.600 de internări. Spitalul deserveşte oraşele Zărneşti şi Râşnov şi mai multe comune, printre care Bran, Moieciu, Fundata, Poiana Mărului sau Şinca Nouă.