Sari la conținut

Nici una dintre unităţile spitaliceşti din Codlea, Săcele şi Victoria nu a fost transformată în cămin de bătrâni, dar nici nu mai funcţionează ca instituţii medicale.

Unităţile sanitare din Săcele şi Codlea au decizii favorabile din partea instanţelor judecătoreşti, ce le permit redeschiderea, iar acestea sunt executorii, chiar dacă atacabile cu recurs, şi trebuie puse în aplicare. Cu toate acestea, de patru luni, investiţii de aproape 100 de miliarde de lei zac nefolosite şi zeci de mii de pacienţi sunt puşi pe drumuri pentru a se căuta de sănătate.

De la 1 septembrie. Reamintim că magistraţii Curţii de Apel au suspendat săptămâna trecută hotărârea de guvern prin care se decidea nefinanţarea Spitalului Municipal Codlea Decizia instanţei este valabilă până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei pe fond, primul termen pentru aceasta fiind fixat în 28 septembrie. Ministerul Sănătăţii a anunţat imediat că face recurs, dar sentinţa fiind executorie, trebuie pusă imediat în aplicare şi este valabilă până ce se va emite o altă hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care să se decidă sau nu anularea acelor două HG suspendate acum. Codlenii speră ca spitalul să fie redeschis chiar de la 1 septembrie.

Dificil de pus în practică. Pe de altă parte, şi Primăria şi Spitalul Municipal Săcele au obţinut în instanţă suspendarea HG 345/2011 privind aprobarea pentru anul 2011 a Raportului comisiei de selecţie a unităţilor sanitare cu paturi care nu pot încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate, precum şi a listei acestor unităţi sanitare. Totuşi, nici spitalul săcelean nu a fost redeschis, la două săptămâni de la sentinţa pronunţată de magistraţii Judecătoriei Braşov. Primarul Radu Nistor a motivat că sentinţa nu este definitivă, Ministerul Sănătăţii iniţiind deja recursul. Managerul spitalului, dr. Teodora Crăciun spune că sunt şi alte dificultăţi: „Personalul a fost deja redistribuit, este greu să-i aduci înapoi, dar sperăm ca, în curând, să putem redeschide spitalul, întrucât şi în cazul nostru, sentinţa, pe care încă nu am primit-o, este executorie. Depinde cât de mult vrea domnului primar să redeschidă spitalul”.

Privatizare la Victoria. Spre deosebire de autorităţile locale din Codlea sau Săcele, cele din Victoria au adoptat altă strategie. „Noi am mers de la început pe o asociere cu o clinică privată din Sibiu. Am depus la Ministerul Sănătăţii documentaţia necesară, iar acum aşteptăm emiterea a două acte normative, unul privind desfiinţarea vechiului spital, iar celălalt referitor la înfiinţarea noii unităţi sanitare. După emiterea acestor documente, vom depune dosarele de autorizare şi vom depune documentaţia necesară semnării contractului cu CASJ Braşov”, a declarat primarul oraşului Victoria, Constantin Gheorghe. După ce, iniţial, el a estimat că noul spital va fi deschis în iunie, acum nu a mai putut da un nou termen.

În Săcele sunt deja două cămine

Transformarea Spitalului Municipal Săcele în cămin de bătrâni nu se justifică, de vreme ce  în municipiu mai funcţionează alte două centre pentru vârstnici, locurile fiind doar pe jumătate ocupate. Şi aici, investiţii consistente s-au dus pe Apa Sâmbetei. Managerul spitalului, dr. Teodora Crăciun, spune că în perioada 2007-2010 spitalul, care până la închiderea sa, în 1 aprilie, deservea 50.000 de locuitori din municipiu şi zonele adiacente, a beneficiat de o investiţie  în valoare de 27 de miliarde de lei vechi, fiind efectuate lucrări de reabilitare din subsol până la acoperiş. De asemenea, în perioada 2004-2010, investiţiile în aparatură s-au ridicat la 26 de miliarde de lei vechi, bani proveniţi de la bugetul de stat, bugetul local, dar şi din sponsorizări. Şi unitatea săceleană are o linie de telemedicină, finanţată din fondurile Băncii Mondiale, în privinţa căreia doar ministerul poate lua o decizie.

1.300 de pacienţi, trataţi din donaţii

Spitalul din Codlea oferea servicii medicale pentru 36.000 de locuitori din municipiu şi localităţile limitrofe. În ultimii trei ani, unitatea a fost renovată, modernizată şi s-au investit aici 23 de miliarde de lei vechi, din surse locale şi judeţene în acest spital. Spitalul din Codlea are 75 de paturi, este dotat cu secţii de Boli Interne şi Boli Cronice, dar şi compartimente de pediatrie, ginecologie şi chirurgie. Spitalul are şi bloc operator, şi cabinet de analize cu aparatură de ultimă generaţie. După ce spitalul n-a mai primit finanţare, cu sprijinul municipalităţii, dar şi din donaţii, la jumătatea lunii aprilie, a fost deschis o cameră de gardă, unde personalul medico-sanitar face voluntariat. Dr. Claudia Coste, managerul spitalului, spune că aici au fost trataţi aproximativ 1.300 de pacienţi, în acest interval.


FOTO. Erwin Albu

Comentarii

Ultimă oră