Sari la conținut

„Sifonul” de bani pentru afaceriştii portocalii are altă şefă

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului a aprobat joi cererea de eliberare din funcţie a preşedintelui Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii „CNI” SA, Ana Maria Topoliceanu. CNI s-a aflat în centrul mai multor scandaluri legate de cheltuirea banului public, multe dintre ele legate de afaceriştii PD-L din Braşov, la care au ajuns sume imense.

CNI şi Primaria, mâna în mâna în Afacerea Patinoarul

Patinoarul Olimpic din Braşov a costat de trei ori mai mult decât unul similar – 12 milioane de euro, în loc de 4 milioane de euro. Lucrarea a fost câştigată, în 2008, pe vremea fostului director CNI, Emil Sabo, de către firma consilierului PDL de Turda Gabriel Silagyi, care a „pasat” lucrările la mai multe firme braşovene. Toată construcţia clădirii a fost subcontractată ilegal unor firme, cum ar fi Eren SRL Braşov sau Kronvest SRL, iar alte firme braşovene au lucrat în subantrepriza subantreprizei, respectiv Avantgreen SRL Braşov pentru EREN. La realizarea construcţiei metalice a participat şi Compania de Construcţii Carpaţi Braşov. Patronii acestor firme sunt apropiaţi ai primarului George Scripcaru şi ai PD-L.

Milioane pentru apropiatul lui Scripcaru

Recent, CNI a atribuit un contract de 3,7 milioane de euro fără TVA pentru realizarea unui bazin de polo în municipiul Cluj Napoca unei firme brașovene. Scorillo Intercom SRL, care a primit generosul contract, e condusă de Cornel Chițu, un afacerist din cercul de interese al primarului PDL din Brașov, Scripcaru. Compania lui Chițu a mai beneficiat de multe alte lucrări finanțate de CNI. În acest moment, la Braşov, tot cu banii de la CNI şi Primărie se execută lucrări de modernizare de 9,6 milioane de euro la Bazinului de înot de la Sala Sporturilor Braşov. Printre programele derulate de CNI se numără construcţia de săli de sport, consolidarea şi reabilitare săli de sport construite înainte de 2000, patinoare artificiale, bazine de înot şi lucrări pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă, reabilitarea termică pentru clădiri din domeniul public etc.

Bolnavă subit

Motivele oficiale invocate în comunicatul de presă al ministerului privind schimbarea şefei CNI ţin de starea de sănătate a doamnei Topoliceanu. Surse din MDRT spun însă că în ultima vreme între ea şi Elena Udrea intervenise o ruptură. Topoliceanu era din ce în ce mai nemulţumită de faptul că în capul său se sparg toate scandalurile.  După ce Topoliceanu a fost demisă, Elena Udrea a numit-o temporar la conducerea companiei pe Adriana Margareta Luchian, actualul şef al Serviciului Promovare Investiţii din CNI. (A.G.)

Comentarii

Ultimă oră