Sari la conținut

Secţie închisă la spital, din lipsă de asistente

Salariile mizere lasă spitalele fără medici şi personal de specialitate. Un exemplu este Spitalul de Pediatrie din Braşov.

Secţie închisă temporar. Pentru că nu mai sunt asistente medicale secţia de O.R.L. a fost închisă temporar în două week-end-uri, iar în alte secţii o asistentă supraveghează chiar şi 45 de copii. În secţia ORL a Spitalului de Pediatrie Braşov există 20 de paturi şi din cele 5 asistente care erau până acum două săptămâni au mai rămas doar două. „Copiii care se puteau externa s-au externat şi care nu, au fost mutaţi pe alte secţii de chirurgie. Deci pe perioada weekendului nu a putut funcţiona secţia de ORL”, a precizat dr. Marcel Albean, purtătorul de cuvânt al Spitalul de Copii.

O asistentă la 45 de copii. Probleme sunt şi în alte secţii ale spitalului, unde tot din cauza lipsei de personal, zeci de copii trebuie monitorizaţi de o singură asistentă. „Avem secţii, de exemplu la saloanele de boli respiratorii sau digestive, unde la 40-45 de paturi, există o singură asistentă pe tură. Este foarte greu de supravegheat şi perfuzii şi tot tratamentul să fie făcut de o singură persoană”, a mai adăugat Marcel Albean.

Există deficit şi de medici. Într-o unitate sanitară în care se fac între 5 şi 8 intervenţii chirurgicale pe zi este un singur chirurg. „Am fost nevoiţi să tăiem şi una din liniile de gardă din chirurgie din lipsă de medici. Avem doar 3 linii de gardă: un medic pe anestezie-terapie, un medic pediatru şi un chirurg, deci 3 la 300 de paturi, foarte greu, nu ştiu cât o să mai putem”, a mai spus Marcel Albean. Spitalul de Copii Braşov are un deficit de 45 de asistente. De atâtea persoane ar fi nevoie ca lucrurile să intre pe un făgaş normal, măcar din acest punct de vedere. Momentan conducerea unităţii a reuşit să rezolve problema secţiei ORL însă pentru cât timp nu se ştie, deoarece de la o zi la alta din sistemul sărăcit mai pleacă cel puţin câte o persoană fie spre spitalele private fie în străinătate.

Comentarii

Ultimă oră