Sari la conținut

Stimaţi primari şi aleşi locali ai Partidului Democrat Liberal,
La nivelul PDL Braşov s-a indus ideea că reprezentanţii PNL din Consiliul Judeţean nu vor să aloce bani pentru primăriile conduse de democrat-liberali. Este o chestiune falsă! Am toată stima pentru primarii şi aleşii locali ai PDL. Pe mulţi dintre ei îi consider oameni de ispravă şi buni gospodari. Cunoaşteţi faptul că perioada 2004 – 2008 şi chiar în anul 2009 am ajutat toţi primarii, alocând fonduri localităţilor judeţului fără excepţie, deoarece am dispus de bani suficienţi. În acea perioadă Primăria municipiului Braşov a primit de două ori mai mulţi bani decât a avut la dispoziţie Consiliul Judeţean, deşi la conducerea ţării aveam un premier liberal. La vremea respectivă şi eu aş fi putut să procedez exact cum au făcut în ultimii trei ani cei de la PDL şi să aloc fonduri discreţionar, însă nu-mi stă în caracter aşa ceva.


Din păcate, după anul 2009, la nivelul Consiliului Judeţean am dispus de bugete tot mai sărace. Spre exemplu, în 2011 pentru drumuri am primit echivalentul a 2 milioane de euro, adică de 40 de ori mai puţin decât alte judeţe, iar bugetul nostru din sume defalcate din TVA a fost mai mic de 10 milioane de euro.


În acest an, la capitolul drumuri ne-au fost repartizate mai puţin de 1,5 milioane de euro, bani cu care nu putem acoperi nici măcar costurile deszăpezirii, iar pentru toate localităţile judeţului am avut un disponibil de circa 8 milioane de euro. Deşi aşa-zisul ministru de finanţe Gheorghe Ialomiţianu, care n-a dovedit nimic şi n-a făcut nimic pentru judeţul Braşov, vorbeşte de buget în cifre ameţitoare, după ce împărţim fondurile cu destinaţii speciale (susţinerea sistemului de protecţie a copilului, susţinerea centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, programul „Cornul şi laptele”, învăţământ special, plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, cultură etc.), rămânem pentru întreg anul 2012 cu 3,5 milioane de euro bani din care trebuie să facem investiţii în tot judeţul. Este o sumă total insuficientă, având în vedere că cererile pe care le avem de la nivelul localităţilor sunt de o sută de ori mai mari decât disponibilul nostru.

În acest timp, Primăria municipiului Braşov a primit sume imense de bani direct de la Ministerul Dezvoltării şi Turismului şi din fondul de rezervă al guvernului pentru investiţii care nu se justificau într-o perioadă de criză. În aceşti ani, pentru investiţii la spitale nu am primit niciun leu, în schimb Primăria Braşovului a beneficiat de o sumă mai mare decât tot bugetul nostru pentru construirea unui patinoar şi de zece ori mai mulţi bani decât întregul nostru buget de investiţii, respectiv 33,7 milioane de euro, pentru extinderea domeniului schiabil. Ambele investiţii se puteau realiza cu costuri de două ori mai mici. Un alt exemplu elocvent este sala de sport de la Crizbav, o sală care nu-şi avea utilitatea, dar care a costat 2 milioane de euro. Însumând toţi aceşti bani, am fi putut aloca milioane de lei la toate primăriile PDL din judeţ.


Primarul George Scripcaru, preşedintele PDL Braşov, s-a ocupat exclusiv de investiţiile sale şi puţin i-a păsat de nevoile localităţilor pe care le conduceţi, cu toate că în 2008 şi 2009 aţi adus voturi multe pentru PDL şi preşedintele Traian Băsescu. Dacă o mică parte din sumele pe care le-a primit Braşovul direct de la guvern ar fi fost îndreptată către dumneavoastră, situaţia ar fi fost cu totul alta.


Ţinând cont de fondurile mari pe care PDL le-a primit per ansamblu, la nivelul judeţului Braşov, în acest an am fost nevoiţi să îndreptăm bruma de bani care ni s-a alocat, către primăriile PSD şi PNL, acelea care în trei ani de zile n-au primit niciun leu de la guvern.


Vă garantez că după ce acest guvern abuziv va pleca de la conducerea ţării, vom îndrepta lucrurile. Noi nu ne vom răzbuna şi nu vom pedepsi pe nimeni. Vom face un buget echitabil şi vom ţine cont de nevoile tuturor localităţilor, indiferent de culoarea politică a primarilor care le conduc.


Aristotel CĂNCESCU

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov

Comentarii

Ultimă oră