Sari la conținut

Şcolile în România se redeschid doar în septembrie. Excepţie, clasa a VIII-a şi a XII-a

scolile-in-romania-se-redeschid-doar-in-septembrie-exceptie-clasa-a-viiia-si-a-xiia

  România a decis: Şcolile nu se mai redeschid decât în septembrie. Excepţie, clasa a VIII-a şi a XII-a! Nu se vor mai face cursuri în acest an școlar cu elevii prezenți fizic în: creşe, grădiniţe, şcoli gimnaziale, licee, universităţi.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, astăzi, că din cauza epidemiei de coronavirus, școlile, grădinițele și universitățile nu se redeschid în anul acesta școlar/universitar, în România. Școala continuă online până pe 12 iunie, data închiderii anului școlar. Mediile pe semestrul 2 se închid cu notele existente, eventual cu o formă de evaluare online acolo unde nu sunt note date. Excepţie vor face anii terminali, clasele a VIII-a şi a XII-a, respectiv a XIII-a pentru seral. Aceştia se pot întoarce în intervalul 2 - 12 iunie iunie pentru pregătire, iar examenele naţionale, Evaluare şi Bacalaureat, se vor da în iulie, după reguli stricte de distanţare socială!


   „Tocmai am finalizat o întâlnire cu premierul Orban și mai mulți miniștri. Am evaluat câteva teme foarte importante.


   Iată deciziile la care am ajuns împreună:


    Prima temă, școlile. O mică introducere. Acum, acitivtatea fizică e suspendată pe durata stării de urgență și am evaluat cum putem continua, având în vedere că pe 12 iunie se termină anul școlar.


   Epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți că e cazul să ne relaxăm, că epidemia va dispărea. Nu e așa, din păcate. Ieri am avut peste 400 de noi cazuri de infecții, azi peste 300. Deci nu putem vorbi de o încetinire a epidemiei.


    Dar trebuie să ținem cont de câteva lucruri. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri mari. Există riscul major să ducă boala la școala și riscul să ducă boala acasă.


   Am dorit să știm ce fac alte țări. Sunt o serie de țări din UE care nu mai doresc să redeschidă școlile, în altele situația e în evaluare.


   Acolo unde experiemental școlile s-au deschis – o provincie din Franța – zeci de elevi au fost testați pozitiv, câțiva profesori au ajuns la terapie Intensivă.


   S-a decis azi ca pentru majoritatea elevilor în acest an școlar, școlile și universitățile și grădinițele nu se vor redeschide.


   Anul școlar se va termina pe 12 iunie 2020. Până atunci vor continua cursurile la distanță, mediile vor fi încheiate cu notele pe care le au acum. În cazuri excepționale se pot face re-evaluări.


   Sunt câteva excepții: Elevii din clasele terminale – a opta, a 12-a sau a 13-a vor putea reveni la școală între 2 și 12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale.


    Normele de distanțare pot fi respectate: vor fi maximum 10 elevi într-o clasă!


   Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor organiza așa cum au fost planificate, dar cu respectarea unor reguli foarte stricte: vor sta la distanță mare unii de alții, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, vor avea intrări și ieșiri separate!


       Așadar: nu se deschid școlile și universitățile. Situația școlară se încheie cu notele actuale. Așa evităm riscuri majore.

„Mediile se incheie, situatia scolara se incheie si in acest fel evitam riscuri majore.”


   „Nu ar fi posibil în școlile noastre să se respecte distanțarea între elevi”, a susținut Președintele României.

Comentarii

Ultimă oră