Sari la conținut

Saşii îşi vor casele înapoi, iar codlenii riscă să ajungă în stradă

Cu doar câteva săptămâni înainte de sărbători, mai multe familii din Codlea riscă să rămână în ger, sub cerul liber.

Motivul: saşii şi-au revendicat casele şi statul le-a dat câştig de cauză. Autorităţile locale ridică din umeri neputincioase şi spun că momentan nu au nici o soluţie. Nu este prima dată când subiectul revendicărilor face victime.

Situaţii dramatice. Familia Pamparău ştie asta poate cel mai bine. Oamenii au cumpărat de la statul român o casă în Codlea, în anul 1997. În 2001, imobilul a fost revendicat de foştii proprietari care locuiesc în Germania, iar în 2006, statul le-a dat câştig de cauză. Acum, familia are termen de evacuare. „Dânsul a plecat în Germania definitiv, a fost despăgubit cu o sumă de de bani, şi-a luat paşaportul şi a plecat, ca atare ei nu au mai avut drept de propietate în ţară şi ni s-a atribuit nouă prin chemare de a o cumpăra. Cerem să se facă dreptate printr-o judecată echitabilă şi dreaptă”, a spus Ioan Pamparău. „Nouă ne-a scris fiica fostului proprietar şi ne-a spus să ne grăbim să ieşim din casă că ea are nevoie de casă. Nu ştiu unde plecăm, legea spune că trebuie să ne dea locuinţă, mai ales că avem o persoană cu handicap cu gradul 1, orfană de amândoi părinţii, care este ca şi copilul nostru”, ne-a declarat Violeta Pamparău. În aceeaşi situatie mai sunt şi alte familii din Codlea. Primăria nu are însă nicio soluţie pentru aceste familii, cel puţin acum.„Ei s-au adresat consiliului local  pentru asigurarea unui spaţiu, însă din păcate la momentul actual posibilităţile sunt aproape nule de a le oferi spaţii acestor familii”, a spus Vasile Rotaru, secretar Primăria Codlea.

Saşii îşi revendică proprietaţile din diferite motive. „Problema este cu cei care au plecat înainte de 1989 şi care au venit de-a lungul timpului în cei 21 de ani trecuţi de la revoluţie au solicitat proprietăţile înapoi. Motivul este foarte clar: s-au născut aici, au copilărit aici, au rădăcini aicia, cultura, istoria şi civilizaţia lor îi atrage aici şi de aceea ei probabil nu vor uita niciodată că au plecat din municipiul Codlea”, a declarat Rudolf Rekkert, consilier Forumul Democrat German din Codlea. În anul 1954, în Codlea trăiau 4.000 de saşi. Numărul lor a scăzut la 1.800 în anul 1989, iar acum mai sunt doar 200 de saşi. S.F.

Comentarii

Ultimă oră