Sari la conținut

Campania „Salvaţi pădurile virgine!" a ajuns în judeţul Braşov. Voluntarii de mediu i-au arătat ministrului Laszlo Borbely pădurea de la Șinca, unde sunt arbori vechi de 400 de ani. Organizația care se ocupă de acest proiect a monitorizat în ţara noastră 250.000 de hectare de păduri virgine, printre ultimele din Europa şi acum încearcă salvarea acestora. Peste 80% dintre pădurile virgine din România nu au, în prezent, nicio formă de protecţie şi sunt în pericolul de a fi distruse.

Organizația World Wide Fund for Nature a început în urmă cu câțiva ani o campanie pentru păstrarea Pădurii Șinca, când a strâns 100.000 de euro prin campania de redirectionare a 2% din impozitul pe venit. Banii au fost dați autorităților care s-au angajat să nu taie niciun pom din pădurea seculară.

Acum, voluntarii au revenit la Şinca şi l-au invitat şi pe ministrul mediului, Borbely Lazlo care a promis ca sprijini acest demers. Dacă în alte zone, fagii nu depășesc 41 de metri înălțime, în Pădurea Șinca au şi peste 50 de metri și un diametru de aproximativ un metru şi jumătate. Pădurile virgine sunt ultimele zone în care natura există în forma sa pură, fără niciun fel de intervenţie umană. Motivul pentru care acestea au supravieţuit era valorea economica scazută a lemnului provenit din arborii bătrani. Astăzi, însă, pădurile virgine sunt mai vulnerabile ca niciodată, în faţa presiunilor economico-sociale precum cererea tot mai mare de lemn pe piaţă sau construcţia de noi drumuri. Nu doar protejarea acestor păduri este obligatorie, ci şi plantarea unor alţi copaci. Din cauza gospodăririi iraţionale din ultimele decenii, pădurile virgine au dispărut în ţările dezvoltate, iar în ecoregiunea Dunăre-Carpaţi ele constituie mai puţin de 0,3 % din suprafaţa totală. (E.C.)

Comentarii

Ultimă oră