S-a stins celebrul cojocar Dumitru Sofonea din Drăguș, „Tezaur Uman Viu” UNESCO!
La 84 de ani, a plecat dintre noi cojocarul Dumitru Sofonea - Traşu', aşa cum era cunoscut în comuna brașoveană Drăguş, personalitate marcantă, ce şi-a pus semnificativ amprenta în domeniul culturii tradiţionale.
Dumitru Sofonea a fost recunoscut de Ministerul Culturii - Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial drept „Tezaur Uman Viu” UNESCO (în 2011), titlu primit pentru păstrarea tradiţiilor româneşti autentice.
Tradiția pe care meșterul cojocar din Drăguș a moştenit-o de la părinti şi pe care a răspandit-o de-a lungul vremii este unică, mai ales că inovaţia proprie în ceea ce priveşte forma cheptarelor, modelele şi culorile sunt unicat în domeniu.
La orice târg de profil din ţară sau din străinătate, cheptarele şi cojoacele lucrate de Dumitru Sofonea sunt recunoscute de către toţi meşterii populari din ţara noastră. De multe ori cheptarele sunt „botezate” de admiratori ca fiind „de Drăguş, din Ţara Făgărasului.
Dumitru Sofonea a învățat cojocăritul din copilărie, de la tatăl lui, cel mai celebru cojocar din țară la vremea aceea. De altfel, tatăl lui a fost cel care i-a cusut un cojoc Regelui Mihai. Originalitatea și frumusețea lucrurilor ieșite din mâna sa i-au adus meșterului faimă nu doar în localitatea lui, ci și în țară și chiar și peste hotare. A cusut cojoace și cheptare și pentru Nicolae Ceaușescu, dar și pentru ambasadori americani. Chiar și Indira Gandhi s-a minunat de meșteșugul familiei Sofonea, pe când s-a aflat într-o vizită în România. Dumitru Sofonea a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu medalia Meritul Cultural, în 2015, iar doi ani mai târziu a lăsat jos acul și ața.
„Roadele muncii sale vor ocupa mereu un loc aparte în patrimoniul cultural material, la nivel naţional. Prin complexitatea şi autenticitatea lucrurilor create de mâinile sale, a lăsat o moştenire valoroasă Drăguşului, oamenilor de pretutindeni şi totodată, familie sale care va duce mai departe meşteşugul cojocăritului. Drum lin, în lumea fără dor, Dumitru Sofonea!”, au spus reprezentanții Serviciului Cultură Tradițională Brașov.