Sari la conținut

Raliul Dakar a început şi în acest an cu o dramă. Un motociclist din Argentina şi doi spectatori au murit în prima zi a celui mai cunoscut raliu din lume. Din 1979 şi pînă acum, pe parcursul competiţiei au murit 61 de oameni.

Raliul Dakar a început pentru a 33-a oară din Mar del Plata din Argentina şi se va termina pe 15 ianuarie în Chile. Din 2009, cea mai dură competiţie de rally-raid s-a mutat în America Latină. Prima zi a însemnat şi prima dramă. Motociclistul argentinian Jorge Martinez Boero, în vârstă de 38 de ani, a murit. Cu doi kilometri înainte de finalul unei probe speciale, la kilometrul 57, sud-americanul s-a dezechilibrat de pe motocicletă şi a căzut, suferind răni grave. Echipa medicală a ajuns după numai 5 minute, însă Boero n-a mai rezistat pînă la spital. Doctorii au declarat că „după căzătură, acesta a suferit un stop cardiac". Boero nu se afla la prima participare la Dakar. Anul trecut, a fost nevoit să abandoneze după etapa a 6-a, desfăşurată în Chile. Şi atunci a căzut de pe motocicleta sa, aşteptând opt ore echipele de intervenţie. Boero a lăsat în urma lui o soţie, un băieţel de doi ani şi o poveste tulburătoare. Raiderul este fiul unui campion argentinian de raliuri, decedat la rândul său în 2004, tot în timpul unei curse.
Au murit şi doi spectatori. Tot în prima zi a Raliului Dakar au murit şi doi spectatori, tată şi fiu, puştiul avînd doar 12 ani. Accidentul a avut loc în apropierea oraşului Tres Arroyos, nu departe de zona în care avea loc etapa de motociclete în care a decedat argentinianul Jorge Martinez Boero, cel care a lăsat în urmă un copil de doi ani. Cei doi spectatori, un bărbat de 37 de ani şi fiul său de 12 ani, au murit într-un accident al avionului din care victimele doreau să urmărească spctaculoasa cursă. Dintre cele 61 de victime, câte a făcut Dakarul până acum, 21 au fost concurenţi, în timp ce restul de 40 au fost spectatori, oameni din echipele de asistenţă, ziarişti şi chiar oganizatori. Chiar iniţiatorul celebrului raliu, Thierry Sabine, a murit în 1986, într-un accident de elicopter.
Mani merge bine. Pilotul român Emanuel Gyenes, de la clubul braşovean Vectra Racing, a ocupat locul 38 în prima etapă la categoria moto, desfăşurată între Mar del Plata şi Santa Rosa de la Pampa şi care a însumat 819 kilometri. În ediţia trecută, Mani, aşa cum îl alintă prietenii, a fost marele câştigător la clasa „maraton" şi s-a situat pe locul 18 la clasamentul general. Un alt român, legitimat tot la Vectra Racing Braşov, Marcel Butuza, s-a clasat pe locul 118 după prima etapă din 2012. Mani Gyenes, în şaua unei motociclete KTM, a ocupat locul 33 în a doua etapă la categoria moto din cadrul Dakar 2012, disputată între Santa Rosa de la Pampa şi San Rafael, lungă de 782 km, cu o specială cronometrată de 295 km. Marcel Butuza, pe o Honda, a ocupat locul 84. A doua etapă a fost câştigată de spaniolul Marc Coma, urmat de francezul Cyril Despres şi de spaniolul Joan Barreda Bort.

Comentarii

Ultimă oră