Sari la conținut

Profesioniștii din domeniul urbanismului și construcțiilor sunt invitați să spună cum văd Brașovul peste 15 ani

profesionistii-din-domeniul-urbanismului-si-constructiilor-sunt-invitati-sa-spuna-cum-vad-brasovul-peste-15-ani

Viceprimarul Flavia Boghiu a anunțat în cadrul procesului de actualizare a Planului de Urbanism General, demararea consultării publice a profesioniștilor în planificarea urbană pentru a identifica problemele cu care se confruntă municipiul Brașov din punctul de vedere al dezvoltării urbanistice, nevoile, viziunea și propunerile de soluții ale tuturor membrilor comunității, astfel încât actualizarea Planului Urbanistic General să servească, în mod autentic, dezvoltării acestei comunități.


„Ne aflăm în plin proces de elaborare a PUG-ului. În această primă etapă suntem în faza în care consultam populația, consultăm profesioniștii din domeniu și mediul de afaceri. Vrem să vedem cum percep aceștia orașul, ce nevoi au vizavi de felul în care trebuie să se dezvolte acesta și care sunt elementele cele mai importante pentru aceste categorii. În primul rând este foarte important ca felul în care se va dezvolta Brașovul să fie fundamentat atât pe voința cetățeanului și a categoriilor importante, cât și pe studii. Nu este vorba de a impune o voință a cuiva care în momentul de față conduce urbea, ci este vorba de a fundamenta pe principiile corecte acest plan urbanistic“, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu, în momentul lansării etapei de consultare publică.


,,Consultarea publicului este foarte importantă pentru noi și o facem într un mod segmentat, adică ne adresăm fiecărui grup țintă, cel mai important fiind cetățenii, apoi profesioniștii din domeniul urbanismului, arhitecturii și ingineriilor conexe dezvoltării unui oraș. Vorbim în primul rând de ingineria de utilități, de trafic de mobilitate și așa mai departe, și de resursele private care participă la dezvoltarea orașului, adică investitorii - care sunt esențiali peste tot în lume, dar cărora autoritatea publică trebuie să le ofere posibilitatea unei coordonări legitime și a ajustării intereselor atunci când este cazul. Ca metodă de lucru vom face focus grupuri, avem chestionare disponibile online, un site dedicat, mijloace de comunicare dedicate promovării acestui proiect. În urma completării și analizării chestionarelor, înseamnă că am primit feed-back-ul de la categoriile menționate și suntem capabili să transpunem în reglementări atât nevoile, cât și dorința lor de predictibilitate asupra dezvoltării ulterioare”, a explicat Adrian Ilie, managing partner Synergetics Corporations, firma care realizează actualizarea PUG.


Această consultare este a doua, după cea din luna aprilie, în care au fost consultați brașovenii și vizează specialiști în arhitectură, în urbanism și amenajare teritoriului, în domeniul protejării monumentelor istorice, în domeniul rețelelor tehnico-edilitare, în domeniul traficului și transporturilor, precum și alți specialiști.


Pofesioniști din domeniul dezvoltării urbane pot comunica problemele cu care consideră că se confruntă orașul în această etapă de dezvoltare și propunerile lor pentru o dezvoltare sustenabilă, accesând chestionarul adresat lor, disponibil pe site-ul Primăriei Municipiului Brașov.

Până la acest moment, au fost consultați cetățenii, prin intermediul unui chestionar online - consultare care a depășit cu mult așteptările celor care elaborează PUG-ul, ei estimau un număr maxim de 400 de respondenți și în final au completat acest chestionar 1461 de respondenți - și au avut loc întâlniri de lucru (focus grupuri) cu reprezentanți ai Profesioniștilor și ai Investitorilor din Brașov.

În momentul de față, actualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Brașov se află în prima etapă, respectiv Etapa de elaborare a Studiilor de fundamentare, în cadrul căreia sunt realizate o serie de studii analitice, consultative și prospective acoperind toate domeniile care influențează dezvoltarea orașului. În baza Studiilor de fundamentare vor fi făcute propuneri pentru noul P.U.G. care vor fi, la rândul lor, supuse consultării publicului și profesioniștilor, și, în final, avizării și aprobării.

Graficul elaborării PUG Brașov:


Etapa 1 – Sinteza și diagnoza PUG actual, elaborarea studiilor de fundamentare și formularea diagnosticelor - general și prospectiv;
Etapa 2 – Formularea propunerilor de actualizare; elaborarea formei preliminare a PUG Brașov;
Etapa 3 – Obținerea avizelor și a acordurilor pentru forma actualizată a PUG Brașov;
Etapa 4 – Definitivarea Planului Urbanistic General al Municipiului Brașov;
Etapa 5 – Predarea și integrarea Planului Urbanistic General în Sistemul Informațional Geografic – GIS.


Elementul de noutate absolută a proiectului de actualizare al PUG-ului îl constituie faptul că forma actualizată a PUG Brașov va fi una complet digitalizată, în format geospațial (GIS – Sistem Informațional Geografic) și va permite culegerea, gestionarea și analizarea datelor din hartă, în timp real, atât pentru cetățeni, investitori, profesioniști, cât și pentru personalul din Primărie.


PUG Brașov este realizat de de Asocierea dintre Synergetics Coroporations SRL (lider) și Quattro Design SRL, ambele din București.Valoarea acestui contract este de 3.400.000 de lei + TVA, respectiv 4.046.000 de lei cu tot cu TVA. Termenul de finalizare este sfârșitul anului 2023.

Comentarii

Ultimă oră