Informarea și conștientizarea adolescenților cu privire la consecințele negative ale consumului de alcool reprezintă un obiectiv al Programului de prevenire a delincvenței juvenile și victimizării minorilor derulat anual de Inspectoratul de Poliție al Județului Brașov în parteneriat cu ANA-Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brașov. În completarea acțiunilor preventive care îi vizează direct pe adolescenți, activitățile de informare și conștientizare se adresează în egală măsură părinților/tutorilor sau persoanelor care au în grijă minori, cei mai importanți educatori ai adolescenților.
Ca părinte ai nevoie de energie, pentru a ține pasul cu ideile care-i vin unui adolescent, cu muzica lui, cu prietenii pe care îi are. Rolul părinților nu este acela de a interzice, ci mai degrabă acela de a oferi celor educați de ei suficiente alternative folositoare și sănătoase, care să concureze ofertele nesănătoase atât de raspăndite azi.
Specialiștii C.P.E.C.A. Brașov atrag atenția asupra faptului că viața de părinte, în calitate de educator al unui adolescent, nu este tocmai ușoară și că aceștia ar trebui să fie preocupați să-și ajute proprii copii să dezvolte capacitatea de a alege între sănătos și dăunător, înainte de a le interzice să consume alcool, să cultive în familie un stil de viață fără excese, să le ofere exemple de oameni echilibrați care să fie în același timp și interesanți pentru ei, să-i ajute să găsească măsura în tot ceea ce fac.
Poliția Brașov amintește că, legătura dintre alcool și violență are consecințe destul de grave pentru adolescenți și că un individ care a consumat alcool poate deveni impulsiv și se poate implica ușor în altercații verbale și fizice cu urmări grave (loviri, vătămări corporale etc.). De asemenea alcoolul diminuează posibilitatea de evaluare adecvată a pericolelor ce poate determina creșterea riscului de victimizare în special prin violențe fizice, accidente rutiere iar în cazul persoanelor de sex feminin și prin agresiuni de natură sexuală.
CE PREVEDE LEGEA:
l Consumul de băuturi alcoolice în locuri publice, parcuri, stadioane și terenuri sportive, săli de spectacole, mijloace de transport în comun, autogări, gări sau aeroporturi de stat sau private ori în alte locuri prevăzute de lege, se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei;
l Săvîrșirea de infracțiuni în stare de intoxicație voluntară cu alcool sau cu alte substanțe psihoactive, când a fost provocată în vederea comiterii infracțiunii, constitue circumstanță agravantă;
l Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere sau care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80/g/l alcool pur în sânge, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă.