Sari la conținut

Patru clădiri istorice ale Brașovului intră în reabilitate

patru-cladiri-istorice-ale-brasovului-intra-in-reabilitate

Patru clădiri istorice intră în reabilitate cu bani de la bugetul local. Va fi un test, care va dicta cum va continua subvenţionarea în 2020 şi 2021.

Început anul trecut, cu realizarea regulamentului şi a procedurilor specifice, proiectul de reabilitare a faţadelor clădirilor monument istoric, derulat de Primăria Braşov şi Asociaţia Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii, va continua anul acesta cu lucrările propriu-zise la 4 imobile.

Pentru intervenţii a fost alocată deja de la bugetul local suma de 377.000 lei, iar la una dintre case, de pe strada Sfântul Ioan nr. 10 a fost deschis şantierul. Arhitectul-şef al municipiului Braşov, Marilena Manolache, a precizat că lucrările din acest an reprezintă un proiect pilot, prin care se va testa regulamentul şi procedurile, după care programul va fi extins.

Jumătate bani publici, jumătate de la proprietari

„În cadrul programului de reabilitare a clădirilor istorice, anul trecut, în perioada martie-decembrie, împreună cu asociaţia parteneră, am făcut un inventar zonelor şi am stabilit cele patru clădiri incluse în programul pilot, iar pentru perioada decembrie 2018 – decembrie 2019 sunt programate lucrările şi modificarea regulamentului sau a procedurilor. Conform regulamentului, Primăria Braşov poate contribui cu maxim 50% din lucrările de reabilitare a faţadelor şi a învelitorilor, iar în cazul celor 4 case, de la bugetul local se va aloca procentul maxim. Programul de reabilitare va continua şi în anii 2020 şi 2021”, a precizat Marilena Manolache.

   Ce clădiri au fost incluse în program

Anul acesta, de la bugetul local va fi alocată suma de 48.000 lei pentru reabilitarea imobilului de pe strada Sfântul Ioan nr. 10, urmând ca, pentru lucrările eligibile, locatarii să aloce încă pe atât. O altă clădire inclusă în programul pilot este cea de pe strada Michael Weiss nr. 35, pentru care, de la bugetul local, a fost alocată suma de 97.000 lei, această casă fiind, de mulţi ani, una periculoasă pentru trecători, existând riscul desprinderii unor bucăţi de faţadă. Tot în 2019 se va reabilita imobilul de pe strada George Bariţiu nr. 28, care, de la bugetul local, va beneficia de o finanţare de 98.000 lei. Cea mai mare sumă, 198.000 lei, este repartizată pentru clădirea din Piaţa Enescu nr. 7, care are şi faţada cu suprafaţa cea mai mare.

„La casa de pe strada Sfântul Ioan se lucrează deja, iar pentru celelalte trei imobile sunt în curs de elaborare proiectele tehnice. Firmele care realizează lucrările sunt alese de proprietari, recomandarea noastră fiind să apeleze la cele cu experienţă în astfel de intervenţii. De altfel, proprietarii au tot interesul să contracteze firme care realizează lucrări de calitate, pentru că, după încheierea proiectului, ei vor avea obligaţia de a întreţine faţadele”, a mai spus arhitectul şef al Braşovului.

 Cum mai sunt sprijiniţi proprietarii clădirilor istorice

Pe lângă acest program, arhitectul-şef al Braşovului a precizat că, pentru a-i sprijini pe proprietarii clădirilor istorice să-şi reabiliteze faţadele caselor, Primăria mai aplică două măsuri permise de legislaţia în vigoare.

Astfel, pentru intervenţiile minimale, cum este cazul schimbării unor ţigle, a reparaţiilor minore la faţadă, cornişe sau acoperiş, proprietarii nu mai ai nevoie de autorizaţie de construire, ci de un aviz al Direcţiei de Cultură a Judeţului Braşov şi de un aviz prealabil al Arhitectului Şef al Municipiului Braşov.

„Pentru lucrările mai complexe, certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire se eliberează în termen de 15 zile, fără ca proprietarii să plătească taxa pentru Inspectoratul de Stat în Construcţii, care este de 0,1% şi pe cea pentru casa socială a constructorului, respectiv 0,5%.

De asemenea, proprietarii care reabilitează imobilele istorice vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe clădire pentru o perioadă de 5 ani, începând cu anul în care s-a realizat recepţia la finalizarea lucrărilor”, a mai anunţat Manolache.

Pe de altă parte, ea a amintit că în cursul acestui an vor fi începute şi procedurile specifice pentru supraimpozitarea cu 500% a caselor lăsate în paragină.

Comentarii

Ultimă oră