Sari la conținut

Patria cartofului, codaşă la venituri din agricultură

www.econtext.ro a realizat o analiză despre salariul mediu al  angajaţilor din sectorul agricol, întocmind o hartă naţională a  acestora. Rezultatul analizei este surprinzător: salariile  agricultorilor nu sunt în concordanţă cu nivelul producţiei, suprafaţa  judeţului sau potenţialul agricol. Practic, nu poate fi găsit un  criteriu care să explice diversitatea salarială în domeniul agricol.

Sibiul, pe primul loc. În clasamentul general, Sibiul ocupă primul loc, cu un salariu mediu  în agricultură de 1.381 de lei pe lună. Locul secund este deţinut de  Galaţi, unde agricultorii au câştigat, în medie, 1.344 lei, pe lună.  Suceava se află pe locul trei, cu un salariu mediu de 1.329 lei, pe  lună. Datele sunt valabile pentru luna aprilie a anului 2011, acestea  fiind ultimele date disponibile ale Institutului naţional de Statistică.  Au fost luate în calcul şi veniturile din activităţile de silvicultură,  vânătoare, pescuit, etc.

Brasovul, locul 26. Astfel, judeţele Braşov, Covasna şi Harghita, considerate patria  cartofului, se află pe locuri codaşe în ceea ce priveşte salariile din  agricultură. Braşovul este pe locul 26 cu un salariu mediu de 1.039 de  lei. Agricultorii din Harghita şi Covasna sunt pe ultimele două locuri  şi câştigă lunar 892 de lei, repectiv 853 de lei. Nici Câmpia  Bărăganului, renumită pentru bazinul ei agricol, nu excelează la  capitolul financiar. Astfel, fermierii din Brăila sunt pe poziţia 27  dupa leafa pe care o primesc, cei din Ialomita pe locul 28, iar cei din  Călăraşi pe 38.


Judeţe cu situaţii paradoxale. De asemenea, Vâlcea este pe a patra poziţie în topul naţional al  salariilor încasate de agricultori, deşi în acest judeţ cea mai mare  parte a populaţiei ocupate activează în domeniul serviciilor. Judeţul  Mehedinti, unde cea mai mare parte a populaţiei se ocupă cu agricultura,  se află pe pozitia 39 în topul salariilor încasate de persoanele care  lucrează în agricultură.

Comentarii

Ultimă oră