Conform noului regulament pentru creşterea animalelor aprobat de CL Braşov, braşovenii care deţin animale şi nu le sterilizează vor plăti un impozit anual de 300 de lei.
Măsura a fost introdusă în Regulamentul pentru creşterea şi deţinerea animalelor domestice şi a păsărilor de curte în Municipiul Braşov pentru a-i convinge pe braşoveni să-şi sterilizeze animalele. Astfel, se presupune că cei ce nu vor să le sterilizeze le folosesc pentru înmulţire, activitate din care ar putea obţine venituri.
Puşcărie dacă laşi animale pe stradă.
Conform noului regulament animalele ce vor prinse pe domeniul public vor fi castrate dacă nu sunt revendicate în timp de proprietari. Totodată, în regulament se menţionează că eliberarea neautorizată de câini şi pisici şi a puilor lor de orice persoană fizică sau juridică pe domeniul public sau privat al municipiului Braşov constituie infracţiune conform prevederilor Legii privind protecţia animalelor şi se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 1.000 lei la 10.000 lei şi confiscarea animalelor.
Campanie de microcipare.
Flavius Bărbulescu, director Serviciul Public Poliţia Animalelor, a precizat că va începe o campanie de microcipare a tuturor animalelor din municipiul Braşov. De această operaţiune se va ocupa Poliţia Animalelor, serviciu public rezultat din transformarea Serviciului Public de Gestionare a Animalelor, instituţie aflată în subordinea Primăriei Braşov. " În plus pe lângă atribuţiile pe care le-a avut iniţial, serviciul Public Poliţia Animalelor, care a devenit funcţional, va avea în vedere în următoarea perioadă demararea procedurii de inventariere a tuturor animalelor de companie de pe raza municipiului Braşov şi mă refer aici la câini şi pisici cu proprietari urmând ca ulterior să putem să trecem şi la identificare prin microcipare a acestor animale, crearea unei baze de date pe care s-o avem atât noi, cât şi Direcţia Sanitar-Veterinară" a precizat Flavius Bărbulescu.
Azilul de la Stupini se închide.
Prin încheierea unui parteneriat între Asociaţia Milioane de Prieteni şi municipalitate, toţi cei 330 de câini găzduiţi în prezent la azilul de câini de la Stupini vor fi mutaţi la centrul din Triaj, unde există peste 500 de patrupede. Astfel, reprezentanţii Asociaţiei Milioane de Prieteni vor trebui să mute treptat, în termen de 3 luni, toţi câinii din Stupini, cărora va trebui să le asigure hrană şi asistenţă veterinară. "În primul rând pentru că au trecut 10 ani de când s-a înfiinţat acest azil de la Stupini şi înseamnă că e momentul să schimbăm ceva dacă problema nu s-a rezolvat încă. În plus, Primăria Braşov a dat acordul unui regulament prin care toţi câinii din Braşov să fie înregistraţi, sterilizaţi şi astfel să ajungem la reducerea numărului de câini într-o altă modalitate decât tot luându-i aici şi omorându-i pe bani publici" a declarat Cristina Lapis, preşedinte Asociaţia Milioane de Prieteni.
Milioane de prieteni se va ocupa de hingherit
Consiliul local a aprobat şi o hotărâre proin care Primăria Braşov va încheia un acord cu privire la activitatea de hingherit cu Asociaţia „Milioane de prieteni”・ „Necesitatea intensificării acţiunilor de gestionare câinilor fără stăpân pe raza municipiului Braşov face necesară încheierea unui Acord de asociere între municipiul Braşov şi Asociaţia de protecţie a animalelor «Milioane de prieteni»”・ se arată în raportul de specialitate care însoţeşte proiectul de hotărâre. Potrivit acordului, asociaţia va avea mai multe obligaţii, precum „ridicarea câinilor găsiţi liberi pe domeniul public al Municipiului Braşov, inclusiv cei răniţi la cerere la nr.de telefon 0268471202 şi din proprie iniţiativă”・ Să transporte câinii ridicaţi la Azilul ce aparţine asociaţiei de protecţie a animalelor „Milioane de prieteni”・ Să asigure hrană şi asistenţă sanitar-veterinară animalelor cazate în azil, să gestioneze adăpostul etc".