Sari la conținut

Norvegia este noua campioană mondială la handbal feminin

Echipa naţională de handbal feminin a Norvegiei a câştigat, duminică, la Sao Paolo, titlul mondial, după ce a învins reprezentativa Franţei, scor 32-24 (19-13), în finala competiţiei. Norvegia a devenit a doua echipă, după Danemarca, care deţine în acelaşi timp toate cele trei titluri majore: cel european, mondial şi olimpic. Nordicele au cucerit al doilea titlu mondial, după cel din 1999, în timp ce Franţa a fost nevoită să se mulţumească cu jucarea celei de-a patra finale mondiale. Norvegia este deja calificată la JO de la Londra, fiind campioană olimpică, astfel că medalia de aur câştigată la CM din Brazilia aduce multă bucurie Suediei, vicecampioana europeană, care obţine şi ea calificarea directă la Olimpiadă, fără a mai evolua la turneele preolimpice. Echipa Norvegiei, care este şi campioana europeană en-titre, a mai obţinut şi calificarea directă la CM din 2013, care va avea loc în Serbia. „Norvegia şi Franţa au meritat să fie în finală. Le dădeam şanse de 50-50, dar se pare că accidentarea lui Pineau din semifinale a contat mai mult decât se credea. A fost un meci frumos, cu o maşină de handbal, mă refer la Norvegia, care a avut tot ce-i trebuie, de la portar la rezerve. De aceea apreciez jocul întregii echipe a Norvegiei, nu doar o jucătoare sau alta. Toată echipa m-a impresionat", a spus selecţionerul României, Radu Voina.
Spania a luat bronzul. Spania a câştigat medalia de bronz, învingând Danemarca, cu 24-18 (9-9). S-au mai disputat şi meciurile de clasament final pentru locurile 5-6, respectiv 7-8. Brazilia a învins categoric campioana mondială, Rusia, scor 36-20 (18-11), încheind CM pe locul cinci, în timp ce Croaţia a trecut de Angola, scor 32-29 (14-12) şi s-a clasat pe locul şapte. La ediţia din 2011 a Campionatului Mondial, naţionala României a fost eliminată în optimi de Croaţia, scor 27-28. Rezultatele echipei României la CM din Brazilia au fost următoarele: 30-28 cu Tunisia, 33-27 cu Cuba, 28-28 cu Japonia, 28-33 cu Brazilia, 20-39 cu Franţa şi 27-28 cu Croaţia. România a încheiat competiţia braziliană pe poziţia a 13-a.
Turneu de calificare în Franţa. Câştigarea titlului mondial la handbal feminin de către Norvegia a determinat şi gazda turneului preolimpic din care face parte şi echipa României, aceasta urmând a fi vicecampioana mondială Franţa. Potrivit regulamentului, cele mai bune trei echipe de la CM din Brazilia, care nu sunt calificate la JO, vor găzdui turneele preolimpice din intervalul 25-27 mai 2012, la care vor participa 12 echipe naţionale, împărţite în trei grupe a câte patru. Primele două clasate vor obţine calificarea la JO de la Londra. Naţionala României va evolua la turneul preolimpic din Franţa alături de proaspăta vicecampioană mondială, de Japonia şi de una dintre reprezentativele din Muntenegru sau Angola, aceasta urmând a fi stabilită după disputarea Campionatului Africii, în 20 ianuarie 2012. Dacă Angola va câştiga, se va califica direct la JO, adversara României urmând a fi Muntenegru, iar în caz contrar, Angola va juca la turneul din Franţa. Celelalte două turnee preolimpice vor fi găzduite de Danemarca şi Spania.
Dream Team. Şase jucătoare europene au fost selecţionate în All Star Team, la Campionatul Mondial de handbal feminin din Brazilia. Conform anunţului făcut de organizatori, All Star Team este formată din următoarele handbaliste: portar - Chana Masson (Brazilia), extremă dreapta - Carmen Martin (Spania), inter dreapta - Line Jorgensen (Danemarca), centru - Allison Pineau (Franţa), pivot - Heidi Loke (Norvegia), inter stânga – Andrea Penezici (Croaţia), extremă stânga – Emilia Turey (Rusia).

Comentarii

Ultimă oră