Sari la conținut

Pe pârâurile din comuna Viştea se lucrează de zor, anunţă www.bzf.ro. Aici se construiesc două microhidrocentrale. Investiţiile sunt realizate de firme din Spania şi Italia în parteneriat cu Primăria Viştea. Totuşi, rezultatele acestor colaborări se vor vedea doar din 2012, când se vor finaliza lucrările  şi în bugetul local al Primăriei Viştea vor intra zeci de mii de euro din redevenţe.


Microhidrocentrală cu spaniolii pe Viştea Mare. Primăria din Viştea a încheiat un parteneriat public-privat cu o firmă spaniolă în vederea construirii unei microhidrocentrale. Spaniolii se vor ocupa de construcţia efectivă a hidrocentaralei, iar Primăria a pus la dispoziţie terenul necesar, respectiv 4000 de metri pătraţi pe pârâul Viştea Mare. „Este o investiţie în valoare de aproape două milioane de euro, unde Primăria percepe o chirie de aproximativ 10.000 de euro pe an“, a declarat Florin Ioani, primarul comunei Viştea.


Microhidrocentrală cu italienii pe Viştişoara. Un alt contract de parteneriat a fost semnat de conducerea comunei cu o firmă din Italia. Această a doua microhidrocentrală va fi construită de o firmă din Italia pe pârâul Viştişoara. Această investiţie, mai mică decât cea de pe râul Viştea Mare,  va totaliza 1 milion de euro. Şi în acest parteneriat, Primăria a participat cu terenul care se întinde pe 4000 de metri pătraţi. Din acest parteneriat, Primăriei Viştea îi vor reveni 7% din totalul banilor obţinuţi din producţia anuală de energie electrică livrată în sistemul energetic naţional.


Ce câştigă comuna Viştea. „Aceste investiţii vor aduce un aport la bugetul local al comunei de aproximativ 30%. Este foarte important pentru noi, pentru că astfel am găsit sursele de finanţare proprii pentru bugetul local“, a mai declarat primarul comunei Viştea. Pe lângă redevenţele anuale, Primăria mai are de câştigat şi de pe urma impozitelor plătite de investitori, precum şi de pe urma creării de noi locuri de muncă.

Comentarii

Ultimă oră