Sari la conținut

La Braşov funcţionează primul club privat de rugby din România

Vasile Soporan, fost jucător de rugby,  a creat la Braşov primul club privat de rugby din România. Povestea începe prin 1985 în timp ce se juca cu fiul său într-un parc din Braşov.

"Era prin 1985. Ieşisem cu fiul meu în parcul din zona gării Braşov, unde evident că acum stă ridicat un mall- şi am început să ne pasăm balonul oval. Un grup de 10 copii curioşi s-a apropiat de noi şi i-am integrat într-un joc de pase. Din acea zi nu s-a mai jucat decât rugby în acel parc. După foarte puţin timp ajunsesem să am şi 75 de copii la aşa-zisele antrenamente. Atunci am decis că nu îi pot dezamăgi pe aceşti copii şi trebuie să fac demersurile necesare ca ei să practice în continuare acest sport. Nu a fost uşor. De data aceasta nu aveam nici sprijinul CFR. Primăria ne trimitea circul pe teren. Trebuia să adunăm sticlele şi gunoaiele ca să facem antrenamente. Copii mergeau pe şantier, luau var sau spărgeau cărămizile până le transformau în praf şi aşa trasau terenul de joc. Aşa, lumea ocolea terenul şi nu ne mai încurca. Fiind ai nimănui nu eram primiţi în nici un campionat. Cu ajutorul primului secretar am jucat doi ani în campionatul Bucureştiului. Apoi, câţiva ani am făcut demonstraţii de rugby în pauzele meciurilor de fotbal” a povestit Vasile Soporan, pentru jurnalul.ro.

După revoluţie, Fundaţia de Tineret Braşov a invitat Rugby Club să se antreneze la baza sportivă "Noua”, lăsată de izbelişte. Astăzi, la 25 de ani de existenţă, Rugby Club Braşov se bucură de încă 40 de copii, care frecventează constant antrenamentele conduse de Vasile Soporan. "Să ştiţi că eu de ani de zile pregătesc şi promovez rugby-ul în 7 la nivel de juniori. Acesta a devenit sport olimpic şi este disciplină la Jocurile din Brazilia, din 2016. Şi în Anglia, unde rugby-ul se predă în scoli, formatul în 7 e baza. Apoi, după terminarea junioratului se trece la variantele în 12 şi 15. De anul acesta, clubul nostru este înscris oficial în Campionatul Naţional de Rugby în 7. Nu o spun ca să mă laud, dar RC Braşov este singurul club de rugby din Europa de Est" spune Soporan.Din lotul naţional actual, prin mâna lui Vasile Soporan au trecut jucătorii de rugby Lemnaru şi Fercu.

Născut la 20 februarie 1943 la Cluj,  Vasile Soporan a jucat rugby în 1964, la UMT Timişoara şi a continuat la CSM Reşiţa. Timp de trei ani a evoluat şi la Precizia Săcele, formaţie cu care a obţinut promovarea în prima divizie. În 1969, Vasile Soporan pune bazele formaţiei CFR Braşov, pe care o antrenează timp de două decenii. (L.A.)

Comentarii

Ultimă oră