Sari la conținut

Guvernul Boc nu a mai alocat fonduri pentru învăţământ de mai bine de 3 ani. Astfel, administraţiile publice locale sunt nevoite să se descurce cum pot. Este şi cazul primăriilor din Râşnov şi Cristian, ale căror unităţi de învăţământ au fost controlate de inspectori de specialitate cu doar câteva zile înainte de începerea noului an şcolar.

Bani europeni. La Râşnov, de exemplu, primarul Adrian Veştea a accesat fonduri europene şi a investit bani şi din bugetul propriu în unităţile şcolare. La şcoala numărul 2 din localitate, cu fonduri europene, peste 2 milioane de euro, se va construi un nou corp, care va cuprinde 12 săli de clasă şi 4 laboratoare, plus dotările necesare, cum ar fi mobilierul. „Proiectul prevede construirea a 12 săli de clasă, terenul de sport urmează să-l mutăm în faţa sălii de sport că în acest fel nu mai deranjăm orele. Totul se va construi pe bani europeni”, a declarat Adrian Veştea, primar Râşnov. Cu resurse proprii în 2010 s-a reabilitat şi sala de sport prin crearea de vestiare şi grupuri sanitare moderne.

Nimic de la guvern. La celelalte unităţi şcolare din Râşnov igienizările s-au făcut de persoanele angajate ca muncitori calificaţi, primăria asigurând doar materialele necesare. Echipele de control au luat la puricat aproape toate încăperile. „La liceul Industrial finalizăm lucrările pe care le-am început în trecut când existau mulţi bani de la ministerul Învăţământului. Din păcate în ultima perioadă suntem nevoiţi să ne descurcăm cu forţe proprii pentru că nu am mai primit bani din fonduri guvernamentale”, a precizat Veştea.

Şi şcolile din Cristian nu au mai primit bani de la guvern. „Toate investiţiile din ultimii trei ani sunt realizate din fonduri proprii. Din 2009 nu au mai fost alocate fonduri  de la bugetul statului pentru reabilitări şi cosmetizări ”, a declarat Octavian Buta, viceprimar Cristian. Primarul comunei Cristian Dragoş Serafim spune că doar în ultimele 3 săptămâni s-au investit 15 mii de euro, bani din bugetul propriu pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ. „La şcoala din localitate am făcut lucrări de igienizare şi deratizare, s-a şlefuit parchetul, s-au spălat geamurile, mobilierul tot. Apă potabilă din şcoală este legată la reţeaua localităţii unde se fac analize lunar pentru calitatea apei.Toate aceste lucrări s-au făcut din fondurile comunei”, a declarat Dragoş Serafim, primar Cristian. Verificările în unităţile şcolare din judeţ vor continua toată săptămâna.

Comentarii

Ultimă oră