Sari la conținut

Focar de infectare cu Norovirus, în Râşnov: 140 de persoane au avut nevoie de îngrijirile medicilor

focar-de-infectare-cu-norovirus-in-rasnov-140-de-persoane-au-avut-nevoie-de-ingrijirile-medicilor

În cursul săptămânii trecute, în localitatea Râșnov din județul Brașov a fost înregistrată o apariție bruscă a unui număr ridicat de persoane, care au manifestat fenomene digestive de tip vărsături, grețuri, durere abdominală, febră și care au solicitat consult medical.

În ancheta epidemiologică au fost raportate 140 de persoane, care au fost înregistrate de către unitățile sanitare, evoluția acestor pacienți fiind favorabilă. Repr Direcției de Sănătate Publică Brașov au prelevat probe din rețeaua de apă a orașului Râșnov, care, la evaluarea de etapă, nu arată contaminarea cu germeni patogeni.

Din cei 140 pacienți cu simptomatologie digestivă, 25 pacienți s-au prezentat la unități spitalicești, iar 1 caz a fost spitalizat, având o evoluție clinică bună (copil în vârstă de 5 ani la care s-a identificat din materii fecale Norovirus G2).

De asemenea, în cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice (materii fecale), rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip.

Specialistii DSP spun că din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în orașul Râșnov. Infecția cu Norovirus este o afecțiune contagioasă care se transmite extrem de rapid.

Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparație cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei.

Modalitatea de transmitere a acestui virus este multiplă: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafețe contaminate, prin consumul de alimente și/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Comentarii

Ultimă oră