Deocamdată, proiectul este în stadiul întăririi plăcii de suprabetonare!
Începute în jurul datei de 10 iunie 2020, lucrările la „fântâna cântătoare” de la capătul dinspre strada Tâmpei a pietonalului din Valea Cetăţii au trecut de etapa „turnării plăcii de suprabetonare”, a anunţat Primăria Braşov.
Etapa este destul de avansată, susţine Raul Negoiţă, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei, care a anunţat că după întărirea plăcii se va face cofrarea şi montarea dispozitivelor pentru prinderea plăcilor de granit.
„Deşi termenul de finalizare a lucrărilor este de 160 de zile, conform contractului, avem asigurări de la prestator că acest termen va fi substanţial redus. Este vorba despre o fântână muzicală de aproximativ 80 de mp, cu 25 de jeturi de apă, a căror înălţime poate fi reglată până la 2,5 metri, fiecare jet fiind prevăzut cu lumini. Înălţimea jetului de apă, intensitatea şi culoarea luminii pot fi reglate în funcţie de ritmul muzicii. Fântâna va fi la nivelul solului şi va fi acoperită cu plăci de granit de 5 centimetri grosime”, a mai spus Negoiţă.
De asemenea, în jurul fântânii este amenajat un amfiteatru semicircular, cu o capacitate de 100 de locuri.
Lucrările la fântâna arteziană sunt realizate de firma clujeană Aqua Design, valoarea fiind de 280.000 de lei fără TVA, respectiv 333.200 de lei, cu tot cu TVA.
Pe de altă parte, primarul Braşovului, George Scripcaru, a declarat că „potrivit contractului pe care îl avem cu firma din Cluj suntem în grafic şi sper ca până la sfârşitul lunii august, această fântână să fie funcţională”.
Urmează etapa a doua, cu mobilier din lemn exotic
Amenajarea fântânii arteziene face parte dintr-un proiect mai amplu de modernizare a pietonalului din Valea Cetăţii, lucrările la prima etapă (aproximativ o treime din pietonal) fiind demarate în toamna anului trecut. Prin acest proiect au fost reconfigurate mai multe spaţii, au fost create noi spaţii verzi şi a fost realizat pavajul colorat.
Etapa a doua a reabilitării - care cuprinde restul spaţiului pietonalei, până la fântâna „de la Ursu’” (în lungime de 310 metri) va continua acelaşi concept. Printre altele, se vor amenaja peste 2.300 de metri pătraţi de spaţii verzi, vor fi plantaţi 96 de arbori de mari dimensiuni şi arbuşti.
De asemenea, va fi amplasat mobilier de mari dimensiuni din lemn exotic (mobilier tip decking) şi va fi amenajată o altă fântână arteziană la nivel cu solul, de aproximativ 75 mp, în celălalt capăt al pietonalului, similară celei la care se lucrează astăzi. Totodată sunt prevăzute şi două zone speciale: o piaţetă pentru expoziţii, unde elevii liceului de artă să îşi poată expune lucrările şi o zonă cu mese pentru jocuri de societate (şah, table etc.) .
Pentru această etapă, primarul Braşovului a declarat că „am avut o discuţie cu proiectantul şi în maxim două săptămâni ne va preda proiectul tehnic, astfel încât să putem lansa licitaţia de lucrări”.
Proiectul de reabilitare a pietonalei a fost realizat de arhitectul Lucian Păltânea şi peisagistul Christian Voinescu. Cei doi au plecat de la concluziile studiului sociologic efectuat în cartier şi de la idei noi, contemporane, în ceea ce priveşte funcţionalitatea spaţiilor publice.