Aceasta este întrebarea la care trebuie să răspundă procurorii Parchetului Tribunalului Braşov care au deschis al doilea dosar penal în doar două luni, pe ,,numele" Ambulanţei Braşov. În acest caz, procurorii au demarat ancheta după moartea unei femei de 44 de ani, care chemase Salvarea.
În locul unei ambulanţe de stat, la caz a ajuns o maşină de la o firmă medicală privată. În final însă, pacienta a plecat cu o maşină de la SMURD spre spital. Firma privată implicată şi Ambulanţa de stat sunt protagoniste şi într-un alt dosar penal, deschis la Parchetul Tribunalului Braşov în urmă cu câteva săptămâni. În cel de al doilea dosar penal legal de Ambulanţa de Stat din Braşov este vizat modul în care s-a acţionat în urma unui apel primit la numărul de urgenţă 122. Se anunţa că o femeie de 44 de ani, aflată în Poiana Braşov, se simte rău. Legătura telefonică a fost transferată în dispeceratul Ambulanţei de stat. Pe motiv că nu are în acel moment salvări disponibile, angajatul care a purtat discuţia a decis să trimită o ambulanţă privată, susţin surse medicale. Maşina a plecat spre Poiana Braşov, unde se afla femeia de 44 de ani, care se simţea rău. Potrivit aceloraşi surse, văzând că echipajul medical nu ajunge, din Poiana Braşov s-ar fi revenit cu un alt apel, prin 112. În cele din urmă, la faţa locului a fost trimisă o maşină de la SMURD. Pacienta, aflată într-un hotel, a fost preluată şi transportată la o unitate medicală din Braşov. Cu toate eforturile doctorilor însă, femeia a murit. Sursele noastre susţin că tot scandalul ar fi pornit de la faptul că nu a fost solicitat mai întâi sprijinul serviciului SMURD, ci unei ambulanţe privată, în condiţiile în care la Salvarea de stat nu erau maşini disponibile. La nivel naţional este încheiat un protocol de colaborare clar, între staţiile de Ambulanţă şi SMURD, abia apoi fiind luate în calcul salvările private. Cazul a ajuns la urechile secretarului de stat Raed Arafat, dar a fost înştiinţat şi ministrul Sănătăţii. S-a dispus imediat un control la Ambulanţa din Braşov, iar şeful Direcţiei de Sănătate Publică spune că verificările sunt în curs de desfăşurare. Procurorii Parchetului Tribunalului din Braşov efectuează şi ei o anchetă penală. Managerul Ambulanţei din Braşov, Szabo Corina, nu a fost de găsit pentru un punct de vedere. Nici despre primul dosar penal care vizează Ambulanţa, Szabo nu a dorit să comenteze. A precizat în scris, că până la finalizarea anchetei penale, nu dă declaraţii presei.
“Procurorii de pe lângă Parchetul Tribunalului Braşov s-au sesizat din oficiu. Se efectuează actre prenergătoare începerii urmăririi penale, relativ la o eventuală culpă medicală a personalului medicalul implicat” a declarat Monica Munteanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.
A.V.