Anul acesta tot mai multe familii aleg să petreacă vacanța de vară în țară, mergând cu mașina în concediu, date fiind restricțiile de circulație pe care românii le au momentan în alte state ale Uniunii Europene.
Cu restricții sau fără, ideea unui road trip, a unei drumeții, este foarte bună și oferă ocazia să vezi mai multe peisaje și să faci mai multe opriri, ceea ce, în cazul unei familii cu copil mic, poate fi un mare avantaj!
Iată ce măsuri de precauție este necesar să îți iei atunci când pleci la drum lung cu cei mici:
1. Scaun special și centuri de siguranță
Conform legislației rutiere, niciun copil sub 12 ani nu poate fi transportat în dreapta șoferului și de aceea trebuie să te asiguri că centura de siguranță sau scaunul auto pentru copil sunt funcționale. Alege să cumperi un astfel de produs chiar dacă piticul nu mai este bebeluș și poate refuza să stea în el. El trebuie să aibă o poziție înălțată pe bancheta din spate, pentru a nu fi strivit în cazul unui impact.
Este important ca amândoi să înțelegeți că siguranța este mai presus de orice, iar în cazul unui impact, scaunul auto și centura vă vor salva viețile. Niciun contra-argument nu ar trebui să fie mai puternic decât propria viață și sănătatea în cazul unui accident. Chiar dacă știi că ești un șofer bun și prudent, este posibil ca un altul să fie mai puțin atent și atunci trebuie să fii asigurat.
Bebelușul va accepta mai ușor să stea în scaun și se va acomoda mai repede la drum lung dacă folosești acest obiect și în casă pe post de ”scaunul de povești”, astfel încât cel mic să-l asocieze pozitiv.
2. Cauciucuri, frâne și faruri funcționale
Chiar dacă ai un scaun auto special pentru cel mic, cel mai bine este să previi apariția unui accident, adică să ai o mașină bine întreținută și cu sistemele de frânare foarte bune. Aderența la asfalt a autoturismului este esențială și depinde de tipul cauciucurilor, așa că, dacă nu ai anvelope potrivite de vară, alege pneuri ieftine de la Debica, pentru a te asigura că circuli regulamentar și în siguranță pe drumurile publice. De asemenea, sistemul de semnalizare trebuie să fie în regulă, adică farurile să fie funcționale, acestea fiind cele care te vor face vizibil în trafic.
3. Condu prudent!
O vorbă spune ”mai bine să plângă cel mic o oră, decât să plângi tu o viață”, iar acest principiu ar trebui să îți ghideze stilul de condus. Indiferent dacă prichindelul vrea să coboare mai repede din mașină sau nu se oprește din plâns, acestea nu sunt argumente pentru a conduce cu viteză mare. Din păcate, România este în continuare pe primul loc în topul țărilor cu cele mai multe accidente rutiere soldate cu victime, așa că mai bine faci opriri mai dese sau ajungi mai târziu la destinație decât să riști o ciocnire cu alt autoturism.
Chiar dacă în România poliția nu acordă amenzile de circulație întotdeauna justificat sau nu penalizează pe cât de aspru ar trebui lipsa dotărilor mașinii atunci când circuli cu cei mici, argumentul pentru a respecta aceste reguli este legat de sănătatea voastră și nu de modul de aplicare a legilor.
În concluzie, respectând toate aceste condiții, nu doar că vei merge regulamentar, dar vei fi și mai liniștit, știindu-i pe cei mici în siguranță!
Sursa foto: shutterstock.com