Creşele de stat din municipiul Braşov s-au închis fără preaviz, ieri, la ora 18.30. Despre cele private nu s-a comunicat nimic oficial
După ce Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis că de astăzi, 28 octombrie 2020, de la ora 00.00, toate şcolile din municipiul reşedinţă de judeţ vor funcţiona în sistem online timp de 14 zile (conform scenariului roşu), din cauza faptului că în oraş a fost depăşită incidenţa de 3 infectări la 1.000 de locuitori (marţi, incidenţa era de 3,24 cazuri la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile), ieri, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Braşov a aprobat o hotărâre privind închiderea creşelor publice.
Măsura luată de CLSU Braşov a intrat în vigoare din momentul adoptării, adică din data de 27 octombrie 2020, în jurul orei 18.30. Practic, începând din data de 28 octombrie, timp de 14 zile, creşele vor fi închise, iar părinţii trebuie să caute acum o soluţie pentru a vedea ce fac cu cei mici, iar asta într-un timp foarte scurt.
Pe de altă parte, până în jurul orei 19.00, reprezentanţii Primăriei Braşov nu au precizat ce se întâmplă cu creşele private, dacă acestea intră sau nu sub incidenţa hotărârii CLSU Braşov.
Creşele vor intra direct în regimul aplicat şcolilor
„Activitatea creşelor (din subordinea directă a Primăriei) va fi suspendată în perioada în care, conform deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, şcolile funcţionează în scenariul roşu (cursuri exclusiv on-line). Dacă peste 14 zile, Comitetul Judeţean va prelungi perioada de funcţionare a şcolilor conform scenariului roşu, creşele vor rămâne închise. În caz contrar (dacă se va decide redeschiderea şcolilor conform scenariului galben sau verde), creşele vor fi redeschise, în baza unor criterii aprobate de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Braşov”, a declarat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Braşov.
Cum vor funcţiona creşele după cele 14 zile de pauză
În anexa hotărârii aprobate ieri de CLSU se prevede şi cum vor funcţiona creşele, după reluarea activităţii. Astfel, la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu COVID-19 într-o grupă de creşă, se suspendă activitatea grupei respective pentru o perioadă de 14 zile. Dacă sunt confirmate trei infectări în grupe diferite ale aceleiaşi unităţi se suspendă activitatea întregii creşe pe o perioada de 14 zile de la data de debut al ultimului caz.
În cazul confirmării unui caz în rândul angajaţilor unei creşe, dar acesta nu a venit în contact cu alţi angajaţi ai unităţii se vor suspenda cursurile de la grupa respectivă. Dacă persoana infectată a venit în contact cu alţi angajaţi din creşă, fără a intra în contact cu copiii de la alte grupe, se vor suspenda cursurile de la grupa respectivă şi vor fi izolaţi la domiciliu colegii cu care acesta a venit în contact.
Personalul care efectuează activitate în creşă, în condiţiile în care nu a intrat în contact cu persoana confirmată cu COVID-19, îşi va desfăşura activitatea în continuare.
În perioada de suspendare a grupei creşei, directorul Serviciului Public de Administrare Creşe va dispune curăţenia şi aerisirea sălilor de grupă, dezinfecţia curentă şi terminală a spaţiilor creşei (grupe, dormitoare, oficii, grupuri sanitare, cabinet medical, holuri, etc.).