Sari la conținut

Cercetare ştiinţifică de excelenţă, la Institutul GENIUS al Universităţii Transilvania

La Brasov vom avea cercetare ştiinţifică de excelenţă după ce Institutul GENIUS al Universităţii Transilvania a fost inaugurat.

Acesta îmbină concepte avansate de eficienţă energetică, fiind practic independent din acest punct de vedere şi primul de acest fel din sud-estul Europei. Laboratoarele de cercetare ale institutului, dotate cu cele mai noi tehnologii din diferite domenii, au fost vizitate în premieră de reprezentanţii autorităţilor locale, de oameni de afaceri şi cadre universitare.

Institut unic în sud-estul Europei. După trei ani de la lansarea proiectului şi eforturile întregii comunităţi universitare iată că nucleul viitorului campus universitar şi-a deschis larg porţile către lume. Vorbim despre un institut care cuprinde o bază de cercetare extinsă şi performantă, unicul de acest gen din ţară şi chiar din sud-estul Europei.
Realizat prin finanţare din fonduri structurale de aproximativ 60 de milioane de lei şi o cofinanţare de alte 26 de milioane, institutul GENIUS găzduieşte activitatea centrelor de cercetare ştiinţifică, Şcoala Doctorală Interdisciplinară, programe de masterat de cercetare şi structuri de sprijin pentru acest domeniu.
„Sperăm ca toate aceste rezultate să le folosim intensiv prin cercetătorii angajaţi, prin doctoranzi şi împreună cu cadrele didactice din universitate şi să dezvoltăm multe şi foarte multe aspecte legate de cercetare ştiinţifică, să creştem vizibilitatea universităţii şi mai ales să oferim produse pe care să le transferăm mediului economic“, a declarat prof. dr. ing. Ioan Vişa, director Institutul Genius Transilvania Braşov.

Sprijin de la guvernul liberal. Preşedintele Consiliului Judeţean Aristotel Căncescu, prezent la inaugurare institutului, a precizat că investiţia este foarte importantă nu doar pentru comunitatea locală, ci şi pentru România.
„Este o investiţie care mă bucură, pentru că am avut şi eu o contribuţie la realizarea ei. Bazele acestei investiţii au fost puse în timpul guvernării Tăriceanu. Vreau să mai spun că nu a fost investitor străin, mă refer aici la cei strategici, la cei importanţi, care să nu mă întrebe cum staţi cu aeroportul, cum staţi cu învăţământul, cu Universitatea? Şi acum le putem răspunde : cu învăţământul stăm bine, la aeroport începem construcţia pistei, sunt nişte investiţii care vor fi finalizate“, a spus Căncescu.
„Vom avea o afluenţă  de studenţi inclusiv din străinătate, institutul fiind unul reprezentativ la nivel naţional şi internaţional. Deci sperăm să atragem cercetători fie că vorbimn despre doctoranzi, fie că vorbim despre cercetători cu o experienţă mai vastă atât din ţară, cât şi din străinătate“, a adăugat prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universităţii Transilvania.

Cercetează energia viitorului. Fost ministru al Educaţiei în guvernarea Tăriceanu, perioadă în care s-a pus piatra de temelie a Institutului, prezent şi atunci la acest eveniment, Cristian Adomniţei a fost extrem de încântat de rezultat.
„S-au făcut sacrificii şi aţi dus la bun sfârşit un proiect unic în România, eu sunt mândru pentru el şi îmi imaginez că braşovenii cu atât mai mult pentru că este un exemplu a ceea ce se poate realiza atunci când energiile creatoare ale acestei comunităţi sunt puse la bună treabă“, a declarat Cristian Adomniţei, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării. În institut se lucrează deja la cercetare ştiinţifică, în acest moment fiind angajaţi zece cercetători. Unul dintre ei, Elena Enei, împreună cu colegii lucrează în laboratorul de dezvoltare de materiale utilizate în conversia solar termică.
Institutul oferă deja soluţii alternative pentru producerea energiei electrice sau pentru ca panourile fotovoltaice de pe case să aibă culoarea pe care şi-o doreşte proprietarul. Institutul a fost construit pe o suprafaţă de 4,5 ha din cele 30 pe care Campusul Universitar le are la dispoziţie.
Aici urmează a fi construite spaţii de cazare pentru studenţi, un parc solar, un herbarium, o zonă de cooperare cu mediul economic dar şi un parc sportiv.  VEZI AICI IMAGINI VIDEO DE LA INAUGURARE S.F.

Comentarii

Ultimă oră