Sari la conținut
cand-vine-iarna-pentru-anvelope-

Anvelopele de iarnă sunt destinate nu doar temperaturilor scăzute ci și zonelor de drum de vale, de deal, pe poduri, în curbe, aceste zone fiind predispuse la îngheț și la formarea de polei.


În cazul achiziționării unor anvelope de iarnă, trebuie să țineți cont nu doar de marca ci și de stilul propriu de conducere, de zonele ce le veți parcurge pe timp de iarnă și de nr. de kilometri ce-i veți rula zilnic.


Echipați autovehiculul cu anvelope corespunzătoare anotimpului rece deoarece în condițiile unui carosabil umed (acoperit cu zăpadă, gheață, polei sau mâzgă), distanța totală de frânare se mărește considerabil, până aproape de dublare. Iar dacă la această situație se mai adaugă și pneurile uzate, un eventual accident de circulație devine iminent.


Este imperios necesar ca și sistemul de frânare să fie bine reglat și să acționeze cu eficacitate pe toate roțile.


Anvelopele de iarnă sunt mai eficiente atunci când automobilul întâlnește porțiuni de drum acoperite cu gheață sau polei datorită aderenței lor superioare.


O presiune neadecvată în anvelope afectează performanța generală a mașinii, aderența la carosabil și durata de viață a anvelopelor.
Codul Rutier prevede faptul că anvelopele de iarnă sunt obligatorii oricând se circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data din calendar.


Sezonul rece se apropie! Poliția Brașov vă recomandă pentru un TRAFIC RUTIER SIGUR:

l Când temperatura exterioară scade sub 7o C, moment ce marchează reducerea aderenței oferite de anvelopele de vară, trebuie să vă echipați autovehiculele cu pneuri cu profil de iarnă.

l Atenţie la presiunea din pneuri, pentru sezonul rece trebuie să fie mai scăzută!
l Evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și frânare, folosiți cu precădere frâna de motor!
l Adaptaţi viteza permanent la condiţiile de drum (carosabil umed, acoperit cu polei, zăpadă sau gheaţă)!
l Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 Km/h, în localităţi, sau 50 Km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă!

Conform art. 102 alin.(28) din O.U.G. nr. 195/2002, ”conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate” se sancționează cu amendă în valoare de 9-20 puncte amendă (1 punct amendă este în valoare de 145 ron) și reținerea certificatului de înmatriculare al autoturismului!

CONDUCEŢI PRUDENT! VIAŢA ARE PRIORITATE!

Comentarii

Ultimă oră